• Liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, va anunța azi că poate forma noul guvern
  • Beniamin Netanyahu e inculpat în mai multe procese și riscă ani grei de închisoare
  • Membrii coaliției anti-Netanyahu au primit amenințări cu moartea

După 12 ani ca premier, domnia lui Benjamin Netanyahu ia sfârșit astăzi. O coaliție care acoperă aproape tot spectrul politic și etnic va forma noul guvern și va cere aprobarea președintelui Rivlin în cursul dimineții.

Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă.

„În ebraică se spune „Lo-Bibi”, „Lo” înseamnă nu. Fără Bibi, asta e fixația. Să se scape de Bibi Netanyahu. Cel mai de extremă dreaptă și religios este Bennett. Urmează apoi extremă dreaptă Lieberman, dar Lieberman nu este religios, este laic convins. Lapid este laic convins fiind centrist. Și tot aici să ai și partidul de extremă dreaptă Meretz, care sunt niște pro-arabi ce nu îți poți imagina”, a explicat Mario Varga, jurnalist Anima News.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Inculpat în mai multe procese care îl pot trimite după gratii împreună cu soția, Beniamin Netanyahu încearcă să trimită votul în Parlament și să forțeze un al cincilea rând de alegeri. Dacă nu va reuși, noua coaliție va veni la putere cu oameni noi. Printre ei, și politicieni cu origini românești.

„Ayelet Shaked, omul lui Bennett și din partidul lui Bennett, a cărui părinți, o parte din familie, sunt originari din România. Benny Gantz, liderul Albastru-Alb, și el cu familie originară din România. Și mai este cineva, ministrul Finanțelor, care este originar din Republica Moldova”, a precizat Nado Mario Varg.