• Între august 2020 și februarie 2021, în SUA a crescut semnificativ numărul adulților care au raportat crize de anxietate sau depresie.
  • O creștere a simptomelor a fost înregistrată în special în rândul tinerilor din toate grupurile rasiale și etnice, sexele și vârstele.
  • Un procent de 57% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au avut anxietate sau simptome depresive.

Numărul adulților americani care au raportat crize recente de anxietate sau depresie a crescut semnificativ între august și februarie, ajungând la mai mult de doi din cinci adulți la sfârșitul lunii ianuarie, au declarat vineri cercetătorii din domeniul sănătății din SUA, scrie The New York Times.

Cea mai mari creștere a frecvenței simptomelor s-a înregistrat în rândul tinerilor adulți, sondajul acoperind toate grupurile rasiale și etnice, sexele și vârstele, a spus Anjel Vahratian, director asociat la Centrul național de statistici în domeniul sănătății.

În rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, procentul celor care au raportat anxietate sau simptome depresive în săptămâna precedentă sondajului a crescut până la 57% la sfârșitul lunii ianuarie, de la 49%, cât era în august 2020. În general, 41,4% din toți adulții au raportat simptome la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, în creștere față de 36,4% în august.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dr. Vahratian a spus că a fost surprinsă de amploarea acestor simptome. Deși studiul curent nu demonstrează în mod expres că problemele au fost cauzate de pandemie, studiile anterioare au arătat legătura directă între focarele mari de boală și sănătatea mintală, a menționat ea.

Au fost extinse restricțiile sociale, au fost puse limite afacerilor, izolarea și problemele legate de ocuparea forței de muncă – toate acestea sunt asociate cu creșterea problemelor de sănătate mintală”, a spus dr. Vahratian.

Datele, raportate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, se bazează pe un sondaj reprezentativ, în curs de desfășurare, realizat în rândul a zeci de mii de americani.

Numărul americanilor care solicită asistență medicală pentru probleme de sănătate mintală a crescut în timpul pandemiei, în luna februarie 24,8% dintre adulți spunând că primesc tratament, în creștere față de un procent de 22,4%, în august. Dar și numărul respondenților care au spus că au nevoie de consiliere și nu au primit-o a crescut, de la 9,2% la 11,7%.

Cu toate acestea, numerele recente din sondajul în curs indică o ușoară scădere a simptomelor de anxietate și depresie în luna martie, a adăugat dr. Vahratian..