Anatoly Glaz, ministrul de externe de la Minsk, a declarat într-un răspuns publicat pe site-ul ministerului, că „este de înțeles din punct de vedere uman și trist” că pasagerii zborului Ryanair s-au confruntat cu „anumite neplăceri”.

„Cu toate acestea, regulile de securitate aeriană sunt o prioritate absolută, de altfel, peste tot și pentru toată lumea. În această privință, acțiunile echipajului aeronavei, care este responsabil pentru viețile pasagerilor săi, par a fi pe deplin justificate. Din acest punct de vedere, din punctul de vedere al securității, care a fost pe deplin asigurată prin eforturi comune, și este necesar, în primul rând, să privim acest incident. Nu există nicio îndoială că acțiunile autorităților noastre competente au fost, de asemenea, în deplină conformitate cu normele internaționale stabilite. Partea belarusă a abordat și abordează întotdeauna în mod responsabil respectarea acestora. Acest lucru este recunoscut de autoritățile de reglementare relevante din sectorul aviației”, mai spune oficialul din Belarus.

Glaz adaugă că autoritățile de la Minsk sunt capabile să garanteze „trasparență totală” în acest caz și „dacă este necesar, să acceptăm experți și să demonstrăm toate materialele pentru a exclude insinuările”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Totodată, Belarusul acuză că „este frapantă graba declarațiilor deschis belicoase ale unui număr de țări și structuri europene. Situația se agravează în mod direct și clar”.

Ministrul afacerilor externe din Belarus mai spune că situația este „în mod deliberat politizată” și că „se lipesc etichete”.

„În același timp, nu există nicio dorință aparentă de a înțelege (situația, n.red.) în mod obiectiv. În schimb, au răsunat imediat din nou sloganurile sancțiunilor. Cu toate acestea, îi îndemnăm pe cei care au cedat acestei practici vicioase să își amintească regulile și siguranța pasagerilor, să analizeze totul cu calm, să aștepte concluziile experților competenți. La urma urmei, numai pe această bază se pot trage cel puțin câteva concluzii demne de luat în seamă”, mai spune Anatoly Glaz.