• „Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare”
  • „Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală”
  • „Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul”
  • „O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”

„Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală. Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare.

În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii. Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate. Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere. Iar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud. Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron. Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, vorbind despre Omicron, varianta care alertează toate statele lumii.

Toate variantele virale au fost în țări cu rată mică de vaccinare și densitate mare a populației. Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometrul. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare. Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, spune Gheorghiță, explicând decalajul României față de țările cu democrații consolidate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Principala problemă a campaniei de vaccinare în România, a fost dezinformarea, atrage atenția președintele CNCAV:

„Poate lucrurile puteau să fie mai bine făcute pe combaterea dezinformării. 50% din populație este în rural unde accesul la informare se face de la TV. Responsabilitatea mass media este foarte mare. Dezinformarea și mișcarea anti-vaccinistă a fost foarte puternică. Pe infertilitate, în 2-3 ore, au fost mii de distribuiri, impactul era de câteva sute de mii de persoane. În aceeași seară am venit cu un răspuns, dar răul fusese produs. Nu e atât dezinformarea, cât de la cine vine dezinformarea. Lupta în continuare este inegală. Trebuie să prevenim dezinformarea în timp real. Dezinformarea a crescut ezitarea, teama, frica. Dezinformarea a fost responsabilă de multe decese în România. 90% din persoanele decedate sunt persoane nevaccinate. (…) „94% din oameni spun că nu a fost o problemă cu accesibilitatea la vaccinare. În peste 97% din comunele din România am trimis echipe mobile. Colaborarea autorităților locale a fost mai bună sau mai puțin bună”.

Care sunt cifrele la zi ale vaccinării în România? Valeriu Gheorghiță le-a prezentat pe Aleph News:

„Avem peste 15 milioane de doze de vaccin administrate. Sunt peste 7,7 milioane de români vaccinați cu cel puțin o doză. Avem 7,5 milioane de români vaccinați complet. Sunt 45% vaccinați cu cel puțin o doză din populația de peste 12 ani. Avem puțin peste 40% rată de vaccinare din populația totală a României. Ne apropiem de o rată de 50% de vaccinare în populația de peste 18 ani. Sunt 1,6 milioane de doze booster deja efectuate. La oamenii de peste 50 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. La oamenii de peste 80 de ani, rata de vaccinare este de 25-30%. Decesele vor fi la persoanele în vârstă sau cu boli cronice iar răspândirea va fi făcută de persoanele active. Paradigmele se vor modifica dacă Omicron schimbă tot. În sistemul medical suntem la peste 80% rată de vaccinare. Vaccinarea este mai mare la medicii care au îngrijit pacienți COVID. Vaccinarea la asistenți medicali este de 50-60% iar la brancardieri sub 50%. Vaccinarea în învățământ este de 65%”.

Mai multe state europene trec deja la vaccinarea copiilor, la fel ca SUA.

Președintele CNCAV a vorbit și despre acest lucru pe Aleph News dar și despre testele cu salivă introduse în școli: „Testele cu salivă au un rol de screening. Testele PCR sunt gold standard. Testele cu salivă sunt o măsură ușor aplicabilă și vor reduce transmisibilitatea. Dar doar testarea nu va rezolva problema. Trebuie și celelalte măsuri. Datele din 10 țări europene arată o rată de spitalizare la copii de 6 persoane din 1000. Rata de internare în ATI la copii este de 6 persoane din 10.000. Bolile cronice la copii au crescut de 12 ori riscul de spitalizare și de 19 ori riscul de internare la ATI. În România, având o rată mică de vaccinare, impactul vaccinării copiilor în populația adultă nu va fi mare. Ca să limitezi transmisia delta, rata de vaccinare ar trebui să fie de peste 90%. Vaccinul pentru copiii de la Pfizer este bun pentru cei cu afecțiuni cronice. Este importantă vaccinarea copiilor și a tinerilor pentru a reduce circulația virusului. În mod firesc, trebuie să vaccinăm cu prioritate populația adultă și vulnerabilă. În SUA, sunt peste 3 milioane de copii vaccinați”.

În ceea ce privește medicația de la Merk și Pfizer, Valeriu Gheorghiță pune că aceasta va fi disponibilă și în România:

„Va fi o procedură de achiziție europeană. Este esențial să de asigure accesul la ele. Medicamentele sunt eficiente dacă sunt luate repede. Medicația ar putea fi făcută prin medicii de familie. Nicio epidemie nu a fost controlată prin medicație antivirală. Vaccinurile COVID 19 au cele mai puține contraindicații”.

„Ar fi trebuit să ținem tandemul cu celelalte țări europene pe măsurile de protecție împotriva pandemiei. Este nevoie de implementarea certificatului COVID. Nimic nu poate fi mai presus de protejarea populației. Decizia este foarte simplă. Nicio măsură nu este populară în pandemie. Ne așteptăm la valul 5 în a doua jumătate din ianuarie 2022. Între România și celelalte state UE este un decalaj de o lună și jumătate. În valul 5, va fi varianta Delta la care se poate adăuga și Omicron”, a declarat Valeriu Gheorghiță în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.