• Nouă țări din UE au decis să suspende imunizarea cu serul AstraZeneca.
  • Dozele lotului ABV2856 din Italia, ar fi dus la moartea a doi pacienți în Italia.
  • În România au ajuns 81.600 de doze AZ din lotul ABV2856.
  • Cele 4.200 de doze rămase, din lotul cu probleme, nu vor mai fi folosite deocamdată.
  • Dozele Astra-Zeneca din celelalte loturi se vor administra în continuare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat pentru Aleph News, că nu există motive de îngrijorare privind lotul problemă de la AstraZeneca. Totodată, el spune că în acest moment nu există nici o dovadă care să ateste o legătură între vaccin și aceste evenimente trombotice.

Valeriu Gheorghiță, despre cazul bărbatului din Gorj, mort la o zi după vaccinarea cu serul din lotul retras de la AstraZeneca

„Nu există nici o legătură între moartea bărbatului și administrarea vaccinului anti-Covid. Era vorba de o persoana care avea antecedente de infarct miocardic. Tot ceeea ce s-a întâmplat a fost un alt episod de infarct miocardic. Mortalitatea unei boli cardiovasculare e pe primul loc în România.”, a spus Valeriu Gheorghiță, în direct la Aleph News.

Valeriu Gheorghiță, despre lotul cu probleme de la AstraZeneca

„În acest moment nu există nici o legătură care să ateste o legătură între vaccin și aceste evenimente trombotice. S-au făcut analize la peste 10 mii de persoane vaccinate cu acest ser și s-a observat că nr. de cazuri trombotice este chiar mai redus decât în rândul persoanelor care nu se vaccinează. Acest raport va fi înaintat către EMA”, continuă Valeriu Gheorghiță.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Avem peste 77 de mii de români care s-au vaccinat. Ce se întâmplă cu ei?

„Decizia de carantinare a dozelor nefolosite din acest lot a fost una de maximă precauție și a fost declanșată în urma semnalelor din Italia fără să existe un fundament științific. Însă am decis că e cel mai prudent până la clarificarea acestor concluzii să nu exista nici cea mai mică suspiciune sau temere în spațiul public. Cei vaccinați nu au motive de îngrijorare”, răspunde Valeriu Gheorghiță.

Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu același vaccin, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia.