• Modificările aduse ciclului menstrual reprezintă un alt efect advers al vaccinurilor anti-Covid-19
  • Unele femei aflate în post-menopauză și persoanele care iau hormoni ca să își oprească menstruația au raportat sângerări

În momentul în care te vaccinezi împotriva Covid-19, ești avertizat cu privire la posibilele efecte adverse, precum febră, cefalee, dureri de braț, pentru o zi sau două după. Modificările aduse ciclului menstrual nu apar pe listă.

Totuși, tot mai multe femei din întreaga lume încep să se întrebe dacă menstruația timpurie, însoțită de dureri, ar putea fi o reacție a vaccinului, chiar dacă nu apare pe lista efectelor adverse, scrie BBC.

Dr. Kate Clancy, antropolog medical, a împărtășit pe Twitter experiența ei despre o perioadă menstruală neobișnuit de grea, care a urmat vaccinului Moderna. Ulterior, împreună cu dr. Katharine Lee, a lansat un sondaj pentru a afla experiențele altor oameni.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Nu se știe încă dacă vaccinul anti-Covid-19 provoacă aceste modificări hormonale, până în prezent nefiind făcute studii în acest sens. Totuși, dr. Victoria Male, imunolog de reproducere, a explicat că unele femei aflate în post-menopauză și persoanele care iau hormoni ca să își oprească menstruația au raportat sângerări. Acestea fiind spuse, medicul suspectează că poate apărea o „reacție fizică inofensivă“.

În plus, mai mulți bărbați trans și femei în post-menopauză, care nu au în mod normal menstruație, au luat legătura cu doctorii Clancy și Lee spunând că au avut sângerări după vaccin.

Și, deși legătura nu este dovedită, există motive logice pentru care vaccinul ar putea provoca dereglări menstruale, dar aceste modificări nu reprezintă motiv de îngrijorare, spun specialiștii în reproducere.

Efectele sunt temporare

Există dovezi atât în ceea ce privește vaccinurile împotriva gripei, cât și în cazul vaccinurilor HPV, că acestea pot afecta temporar ciclul menstrual, dar nu există efecte secundare pe termen lung.

În plus, există o mulțime de studii care arată că vaccinul nu afectează fertilitatea.