• În Brăila, din 195 de medici de familie s-au înscris în campania de vaccinare, doar 30 s-au înscris în campania de vaccinare
  • În județul Brăila s-au imunizat peste 25.000 de oameni, adică 7% din populație
  • Prefectul județului Brăila vrea să deschidă patru centre de vaccinare din mașină

Lipsa personalului medical se resimte și în campnia de vaccinare din cabinetele medicilor de familie. De exemplu, în Brăila, sunt în total 195 de medici de familie dintre care s-au înscris la vaccinarea pacienților doar 30. Principalele motive ale medicilor sunt timpul și spațiul. Uite ce spune Cristina Stănescu de la colegiul medicilor de familie din Brăila.

„Majoritatea meicilor de familie sunt câte doi în cabinet și lucrează în ture contratură. Asta înseamnă că acel cabinet este permanent ocupat cu serviciile medicale aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări și nu se pot suprapune cu aceste servicii de vaccinare pentru care se face un at contract cu Casa de Asigurări care ar trebui să fie în afara programului normal de lucru”, a explicat Cristina Stănescu, reprezentat al Colegiului medicilor din Brăila.

Mulți dintre brăileni sunt reținuți când vine vorba de vaccinare, iar o parte dintre ei spun că s-au vaccinat deja în etapele anterioare ale campaniei.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Adresabilitatea pacienților mei și disponibitatea lor de a se vaccina acum este mai redusă. M-am gândit că nu are rost să intru în acest sistem, atâta vreme cât s-ar putea să fie foarte puțini pacienți. Știu de colegii mei din alte locații și mai ales ei din Brăila că au această problemă și anume problema condițiilor”, medic de familie din Brăila.

Pe lângă problemele de timp, spațiu și reticența oamenilor de a se vaccina, medicii de familie mai au de lupta și cu birocrația și costurile ei.

„Costul actului de vaccinare de către medicii de familie pe care unii colegi de-ai mei, dacă nu majoritatea îl consideră insuficient. Există un număr mare de documente care se fac înainte și după vaccin și care reprezintă costuri destul de mari pentru aceste hârtii care se fac și sunt colegi care consideră că munca, timpul acordat, cheltuielile care se fac suplimentar nu sunt acoperite de ceea ce se plătește în momentul de față.”, Viorica Naumov, medic de familie din Brăila.

În județul Brăila s-au vaccinat cu prima doză peste 36 de mii de oameni, adică 11% din totalul populației. Cu ambele doze s-au imunizat peste 25 de mii, ceea ce înseamnă în jur de 7%. Ca să ajungă la un procent de 70% din populație vaccinată, prefectul județului are în plan să deschidă centre de vaccinare din mașină.

„Avem diferite solicitări din partea prefecturii către autorități, către colegiul medicilor, chiar ieri am decis în cadrul centrului de coordonare Covid pentru înființarea a patru centre de vaccinare drive-thru”, a declarat prefectul Brăilei.