• În 1600, Mihai Viteazul unește Ardealul Moldova și Țara Românească.
  • Petru Maior a cerut emanciparea românilor transilvăneni, la 1791.
  • În 1848, provinciile românești au cerut să iasă de sub dominație străină.

Redeșteaptă-te! Înțelege! Apără! Unirea a fost în 1918, dar istoria ei a început mult mai devreme. Sute de ani ne-au trebuit pentru a vedea împlinirea dorinței de secole a tuturor vorbitorilor de limbă română. Le datorăm recunoștință, lor și celor care, în ultimii 105 ani, au apărat Marea Unire.

Azi, de 1 Decembrie spune-mi, arată-mi, visează, imaginează-ți cum aperi România, cum crești România, cum o faci mai puternică ca sa treacă marea cea neagră a următorilor ani.

„A fost o generație, atunci, la 1918, care era conștientă de rolul, de misiunea ei și mie îmi place de multe ori să amintesc și de Regina Maria despre care un diplomat, când a fost întrebat de șefii lui din țară, care e cel mai mare bărbat din preajma lui, din preajma unirii, el a răspuns fără ezitare „cel mai de seamă bărbat de stat român e Regina Maria”, a explicat Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Femeile din spatele frontului, care nu se văd, cărora nu le cunoaștem numele sau o eroină, cum a fost Ecaterina Teodoroiu, care s-a sacrificat pentru această unire și pe care au lăudat-o prea mult comuniștii și atunci noi am lăsat-o în umbră, dar ea nu are nicio vină. Ea a murit atunci cu gândul la țara noastră, au fost tinerii, adolescenții, copiii, au fost bătrânii și bâtrânele care au stat uneori acasă, chinuiți de boli, dar care aveau ochii înlăcrimați atunci”, a adăugat el.

„Generația de atunci a trăit un elan, o satisfacție, o împlinire, o emoție cu totul extraordinară și a rămas compleșită. Adică, cei care au avut șansa să mai trăiască după 1918, au fost copleșiți de ceea ce au făcut ei și erau convinși că lasă moștenire o mare, o mare realizare”.

„Avem cui să fim recunoscători”.

Citește și