Cu ani înainte ca moartea sa să se transforme într-un uriaș manifest pentru o justiție curată, George Floyd le vorbea tinerilor din cartierul său despre dorința sa ca violențele de stradă să înceteze.

„Am lipsurile și defectele mele… Dar, omule, împușcăturile care se petrec, nu-mi pasă din ce cartier ești… Lasă armele jos!”, spunea George Floyd, într-o înregistrare video.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Floyd a avut o viață complicată: venea dintr-o familie monoparentală cu venituri extrem de scăzute. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care mama lui George a decis că e momentul să se mute, alături de acesta, din Carolina de Nord, în Houston. Aici, familia a locuit în complexul Cuney, unde comunitatea afro-americană își avea „cartierul general”, dar unde rata șomajului era de 4 ori mai mare decât în restul orașului

Larcenia Floyd și-a pus toate speranțele în fiul său, care își dorea să urmeze o carieră în justiție. Ani mai târziu, George Floyd era un star în devenire la echipa de fotbal american a Liceului Jack Yar, însă cu o statură atipică pentru acest joc.

„De acolo de unde veneam, eram sărăci, dar George era mai sărac decât noi toți. Realitatea e că dacă nu reușești în sport, atunci când devii adult, există traficul de droguri. Nu există alternative”, a spus Vaughn Dickerson, prieten din copilărie și coleg de echipă.

„Când am auzit că a spus ‘mamă’, am știut pe loc că s-a terminat”, a adăugat Dickerson, făcând referire la clipul în care Floyd este ucis.

Mai târziu, George Floyd a fost remarcat pe terenul de baschet de George Walker, care acum antrenează echipa colegiului din Florida de Sud. Acesta i-a oferit o bursă și, în ciuda faptului că școala era la 17 ore distanță, administatorul școlii și mama lui Floyd l-au determinat să meargă.

„Voiau ca Geroge să plece din cartier, să facă ceva, să devină cineva”, spune antrenorul Walker.

Floyd și alți jucători din Houston erau recunoscuți pentru abilitățile lor.

„Mereu îmi povestea despre cartierul Third Ward. Îmi spunea că oamenii se chinuie, dar pe cât de greu le este, oamenii de acolo știu să iubească”, explică Robert Caldwell, coleg de-ai lui Floyd.

După 2 ani petrecuți în Florida și unul la Universitatea din Kingsville, George Floyd s-a întors în Houston ca sa lucreze în construcții și pază.

Când un vecin a intrat la închisoare, Larcenia Floyd a luat avut grijă de copilul acestuia, Cal Wayne, și l-a pus pe George să joace rolul fratelui mai mare pentru următorii doi ani. Acum, Cal Wayne este un bine-cunoscut rapper care îi mulțumește lui Floyd că l-a încurajat să continue cu muzica – „era ca un supererou”, spune rapper-ul, despre George Floyd.

Omul cunoscut ca „Big Floyd” a început și el să facă muzică la vremea aceea, dar probleme au început să apară. Între 1997 și 2005, el a fost arestat pentru câteva ori pentru trafic de droguri și furturi.

A petrecut luni de zile în închisoare, iar în 2007 a fost găsit vinovat pentru jaf armat: anchetatorii au aflat că Floyd a forțat intrarea într-un apartament unde a amenințat cu pistolul o femeie. A stat în închisoare 6 ani și a fost eliberat în 2013, la vârsta de 40 de ani.

„Când s-a întors, a venit cu capul limpede”, spune prietenul său Travis Cains.

La un concert de rap creștin, Floyd a cunoscut un pastor, pe nume Patrick PT Ngwolo, care voia să ajungă la rezidenții din complexul Cuney. George Floyd s-a oferit voluntar și în scurt timp a instalat o cadă pe terenurile de baschet pentru botezurile noii biserici a lui Ngwolo. De asemenea, cei doi mergeau adesea din ușă în ușă ca să livreze alimente sau să le vorbească oamenilor despre Bibilie.

A făcut câteva greșeli în viață care l-au costat ani buni. Dar odată ce a ieșit din asta, cred că Dumnezeu l-a schimbat”, crede Ronnie Lillard, un bun prieten, care cântă rap sub numele de Reconcile.

Pe stradă, Floyd era perceput ca un gangster, dar toți aveau un mare respect pentru el.

La una dintre școlile din cartier, Tiffany Cofield, una dintre profesoare, a fost îndemnată de elevii ei, care aveau probleme cu legea, să vorbească cu George Floyd dacă vrea să înțeleagă cum stau lucrurile.

Floyd era răbdător și asculta poveștile tuturor în cartier: „Cum merge școala? Ești respectuos? Cum e mama ta?”, îi întreba George pe cei de pe stradă.

În 2014, George Floyd s-a gâdnit să plece din oraș, pentru că avea probleme financiare și avea 5 copii de crescut. În plus, a fost de mai multe ori încătușat când poliția venea în cartier.

„Era un exemplu: ‘Da, domnule ofițer. Nu, domnule ofițer’. Era foarte respectuos”, spune profesoara Tifanny Cofield.

Floyd a mers in Minneapolis printr-un program al bisericii care oferea ajutor oamenilor cu venituri scăzute. A primit un job de paznic, apoi a urmat o școală pentru a învăța să conducă camioane, în timp ce lucra și ca bouncer la un club, până când pandemia l-a închis.

De Ziua Memorialului, Floyd ar fi plătit cu o bancnotă falsă un pachet de țigări la un shop local. Angajații au alertat poliția, iar o oră mai târziu acesta era lăsat fără suflare de către unul dintre ofițeri.

Cei care l-au cunoscut, caută sensul morții acestuia.

„Am ajuns să cred că a fost ales. Doar asta putea să i se întâmple datorită a ceea ce era și datorită dragostei pe care o avea pentru oameni”, crede Tifanny Cofield.

„Omule, gloria lui Dumnezeu s-a arătat. Cine credea că un copil de ghetou, care a trăit în sărăcie, va schimba lumea”, explică Dickerson, prietenul din copilărie.