• Primarul Constanţei a părut că ezită să schimbe numele străzii Ion Antonescu
  • Ambasadorul Israelului: Antonescu a fost declarat vinovat de crime de război
  • Vergil Chiţac se apără: „Regret interpretările tendențioase”
  • Strada Ion Antonescu din comuna 1 Decembrie se va numi Biruinței

Primarul liberal de la Constanţa a supărat Israelul. Vergil Chiţac a părut că ezită să redenumească strada Ion Antonescu din Constanţa. El era obligat să facă asta, printr-o lege în vigoare încă din 2002 care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Chiţac a spus că există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” în privinţa rolului jucat de mareşal în istoria României.

David Saranga, ambasadorul de la Tel Aviv la Bucureşti, e dezamăgit de afirmaţiile lui Chiţac. „Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu nu trebuie tolerați de societate”, a scris Saranga.

Chiţac se apără: „Regret interpretările tendențioase. Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce privește politicile de stat radicale față de evreii din România. Sunt pentru redenumirea străzii. Modificarea se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În comuna 1 decembrie, lângă Bucureşti, lucrurile s-au rezolvat mai rapid. Strada Ion Antonescu a devenit strada Biruinţei. Locuitorii sunt însă nervoşi că nimeni nu i-a consultat.

„După părerea mea, ăsta era ultimul lucru pe care trebuieu să îl facă pe această stradă. Uitați ce e aici: găuri, mizerie”, a spus un localnic.

„Nu, nu se poate chestia asta, pentru că o să cheltuim mulți bani ca să facem iar chestiile astea, iar înapoi actele și toate. Eu m-am mutat de curând aici, am făcut actele și acum iar să încep de la capăt?”, a spus alt localnic.

Violeta Alina, Șef Birou Fonduri Europene cu atribuții de Secretar Genaral: „Această hotărâre a avut la bază OUG 31 din 2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu character fascist, legionar, rasist sau xenofob, și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid, contra umanității. În cadrul hotărârii, am prevăzut un articol din legislația în vigoare care spune că cărțile de identitate se pot schimba gratuit atunci când autoritatea publică, schimbă în baza unei hotărâri, denumirea unei străzi.”

Adrian Cioroianu: „Nu cred că trebuia dat numele lui Ion Antonescu unor străzi”

Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946. Politica lui a dus la exterminarea a 300.000 de evrei români şi ucraineni şi a

Adrian Cioroianu, istoric, fost ambasador al României la UNESCO: „Ne-am făcut singuri de lucru. Există o Ordonanță de Urgență din 2002, mai există și o lege din 2006. Eu cred că niciodată numele nu trebuia dat unor străzi, pentru că s-a dat pe considerente emoționale, nu pe recomandările unor istorici.”

„Ne aflăm într-un moment anecdotic în care toată lumea are dreptate. Șim Ambadasa Israelului să protesteze. Primarul din Constanța, prin el însuși, nu poate modfica numele străzii, pentru că nu e treaba primarului. Pe de altă parte, și oamenii au dreptate. Pentru ei contează mai puțin dacă strada se cheamă Antonescu sau Biruinței. Contează că trebuie să dea bani ca să își modifice actele”, a adăugat Adrian Cioroianu.

„Nu cred că trebuia dat numele lui Ion Antonescu unor străzi. Avem multe alte personaje de care Constanța sau oricare oraș nu și-a adus aminte.”