• Jumătate dintre locuitorii democrațiilor lumii cred că libertățile le-au fost restrânse excesiv în pandemie
  • Printre marile preocupări ale populației din țările democratice se numără libertățile restrânse și inegalitatea economică
  • 64% cred că inegalitatea economică este cea mai mare ameninţare pentru democraţie

Libertăți restrânse, amenințări la adresa democrației și inegalitate economică. Astea sunt marile preocupări ale populației din țările democratice. Un nou studiu arată că jumătate dintre locuitorii democrațiilor lumii cred că libertățile le-au fost restrânse excesiv în pandemie.

50.000 de respondenți din 53 de țări democratice sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionată pandemia, în timp ce jumătate din locuitorii acestor țări consideră că libertățile personale au fost restrânse excesiv prin lockdown-uri.

Există rapoarte și pe Uniunea Europeană, care arată că multe guverne au limitat libertăți, cum ar fi libertatea de exprimare sau accesul la informație, și au accelerat procedurile de implementare a legislației fără o analiză critică suficientă. În România, amintesc interdicția deschisă a protestelor pașnice și limitele impuse libertății presei.

În ceea ce privește inegalitatea economică, cel mai bine vedem discrepanța asta acum. Statele bogate au cumpărat din timp milioane de doze vaccin, în timp ce cele sărace așteaptă ajutoare. Nu e corect. Cu totii avem drepturi egale, la viață, la sănătate. E normal să fie nemulțumiți oamenii.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dintre cei chestionaţi, 64% cred că inegalitatea economică este cea mai mare ameninţare pentru democraţie. Respondenţii din Statele Unite au fost cei mai preocupaţi de impactul companiilor Big Tech asupra democraţiei. Trump a rămas fără conturi, iar oamenii se simt amenințați de faptul că datele ne sunt colectate.