Cunoscută sub numele de „Porțile Iadului”, o groapă masivă incendiată în deșertul Karakum din Turkmenistan arde neîncetat de zeci de ani, dar originea sa a rămas un mister.

Deșertul Karakum este o întindere masivă de dune de nisip arse de soare care acoperă aproximativ 70% din Turkmenistan. Ai putea rătăci prin aceste tărâmuri de 350.000 de kilometri pătrați câteva zile, iar dacă te îndrepți spre câmpia nord-centrală a deșertului, s-ar putea să dai peste un peisaj cu adevărat suprarealist, scrie BBC.

Este vorba despre craterul Darvaza, o groapă masivă în care arde gaz metan neîncetat de zeci de ani și care este cunoscută sub numele de „Porțile Iadului“.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Porțile Iadului“, un mister ținut secret de URSS?

Povestea spune că în 1971 geologii sovietici forau petrolul în deșert pentru a exploata zăcămintele de gaz, când au perforat, din greșeală, cavitatea subterană care sub greutatea sondei a cedat formând o groapă imensă. Pentru a preveni scurgerea metanului în atmosferă, se zvonește că geologii i-au dat foc, în speranța că va arde în jur de câteva săptămâni.

Însă după ce exploratorul canadian George Kourounis a pornit în prima expediție, în 2013, pentru a elucida misterul craterului, a descoperit că nimeni nu știe de fapt cum s-a ajuns ca groapa să se transforme într-un infern.

Potrivit geologilor din Turkmenistan, craterul de 69 metri lățime și de 30 metri adâncime s-a format în anii 1960 și a fost incendiat tocmai în ​​anii 1980. Cu toate acestea, deoarece gazul și petrolul au fost foarte prețuite în Turkmenistan în timpul guvernării sovietice, se pare că orice posibilă pistă în privința modului în care s-a creat craterul este acum informație clasificată și secretă.

Cert este că acest crater imens în flăcări a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice dintr-o țară care are doar aproximativ 6.000 de vizitatori pe an.