• Ilie Schipor: Eu am găsit foarte multe dosare în arhivele unde sunt păstrate documentele legate de al doilea Război Mondial, dar erau câteva dosare mai aparte, câteva personalități, inclusiv lotul Antonescu. S-a făcut un demers oficial, din partea Ambasadei. Mi-au dat să văd două tipuri de dosare din lotul Antonescu.
  • Ilie Schipor: Noi aveam documente foarte multe despre ceea ce s-a întâmplat la noi legat de Tezaur, dar nu aveam de acolo. Și acest lucru a folosit foarte mult ca să se pună pe piață în secolul care a trecut enunțuri care nu aveau în spate documente.
  • Ilie Schipor: Din 1923 începe să se ciugulească din tezaurul bancar al României. În ianuarie 1925 mai exista neafectat circa o treime din aurul nostru. Dacă e să vorbim în tone, 31-32 de tone de aur, în monede și această ultimă cantitate, nefolosită până atunci, se varsă la Banca Poporului de la Moscova pentru a-i mări capitalul.

Sâmbătă, 26 iunie, col.dr. Ilie Schipor, fost consilier la Ambasada României la Moscova și autorul volumului Destinul Tezaurului României- argumente din arhivele ruse, a intrat sub tirul întrebărilor și curiozității publicistului Ion Cristoiu.

Cine este col.dr. Ilie Schipor? Cum a ajuns să cerceteze în arhivele ruse? Ce a descoperit în aceste arhive? Care este povestea Tezaurului României? Ce am recuperat și ce a rămas la ruși din acest tezaur? Mai putem recupera ceva? Care este misiunea comisiei mixte româno-ruse special înființată pentru tezaur?

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI