• Coreea de Nord a testat recent ceea ce pretinde a fi noi rachete hipersonice și antiaeriene.
  • Între timp, Coreea de Sud și-a testat recent propria armă lansată de pe submarin.
  • Coreea de Nord a susținut întotdeauna că trebuie să continue să dezvolte arme pentru apărare.

Liderul Coreei de Nord a promis că va construi o „armată invincibilă” în fața a ceea ce consideră a fi politici ostile din partea Statelor Unite, relatează presa de stat. Kim Jong-un a adăugat că dezvoltarea armelor este pentru autoapărare și nu pentru a începe un război. Kim a făcut aceste comentarii la o expoziție rară de apărare, în timp ce era flancat de o varietate de rachete de mari dimensiuni.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
TU DE CE TE BUCURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE

În discursul său de la expoziția „Autoapărare 2021”, organizată în capitala Nordului, Pyongyang, Kim Jong-un a abordat consolidarea militară din Sud și a declarat că nu dorește să se lupte cu țara vecină, Coreea de Sud.

„Nu discutăm despre război cu nimeni, ci mai degrabă pentru a preveni războiul în sine și pentru a crește literalmente descurajarea războiului pentru protecția suveranității naționale”, a spus el.

În același discurs a acuzat SUA că alimentează tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. El a spus că nu există „nicio bază comportamentală” care să facă Coreea de Nord să creadă că SUA nu sunt ostile.

SUA, sub conducerea președintelui Joe Biden, a declarat în repetate rânduri că este dispusă să discute cu Coreea de Nord, dar a cerut Pyongyangului să renunțe la armele nucleare înainte de a putea fi reduse sancțiunile. Până acum, Coreea de Nord a refuzat.

Coreea de Nord a încălcat interdicțiile impuse de ONU

ONU interzice Coreei de Nord să testeze rachete balistice și arme nucleare. Aceasta a încălcat în mod repetat aceste interdicții și, ca urmare, a fost puternic sancționată.

Luna trecută, agenția atomică a ONU a declarat că se pare că Coreea de Nord a repornit un reactor care ar putea produce plutoniu pentru arme nucleare, calificând acest lucru drept o evoluție „profund îngrijorătoare”.

Coreea de Nord a susținut întotdeauna că trebuie să continue să dezvolte arme pentru apărare. Dar observatorii spun că aceasta este folosită și ca o modalitate de a mobiliza țara săracă. Se crede despre Coreea de Nord că se află într-o situație economică dificilă după ce autoritățile au închis granițele pentru a opri răspândirea Covid-19.

Aprovizionarea cu alimente și combustibil a fost întreruptă din China, principalul aliat politic și economic al Coreei de Nord.