• Marea Britanie susține că doza de rapel ar acționa eficient împotriva variantei Omicron.
  • Omicron ar prezenta un risc de reinfectare de la trei până la opt ori mai mare decât varianta Delta.

Dozele de rapel COVID-19 restabilesc în mod semnificativ protecția împotriva bolii ușoare cauzate de varianta Omicron, a anunțat vineri Agenția britanică de securitate sanitară. Primele rezultate ale unei analize au arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva Omicron.

„Aceste prime estimări trebuie tratate cu prudență, dar ele indică faptul că, la câteva luni după a doua injecție, există un risc mai mare de a contracta varianta Omicron în comparație cu tulpina Delta”, a declarat Dr. Mary Ramsay, șefa departamentului de imunizare din cadrul UKHSA, adăugând că se așteaptă ca protecția împotriva bolilor grave să rămână mai mare.

Cu toate acestea, atunci când a fost suplimentat cu o doză de vaccin Pfizer, a existat o protecție de aproximativ 70% împotriva infecției simptomatice pentru persoanele care au primit inițial vaccinul AstraZeneca și de aproximativ 75% pentru cele care au primit vaccinul Pfizer. UKHSA a reiterat că a constatat că Omicron a avut un avantaj de creștere față de Delta și un risc de trei până la opt ori mai mare de reinfectare.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Aceasta a precizat că două studii britanice care nu au fost încă prezentate public și trei studii internaționale au sugerat că Omicron a redus de la 20 până la 40 de ori anticorpii neutralizanți în comparație cu virusurile utilizate pentru dezvoltarea vaccinurilor. UKHSA a precizat că, deși niciun caz de Omicron nu a dus până acum la spitalizare sau deces și că nu există date suficiente pentru a evalua gravitatea Omicron.