• Joe Biden a spus că Putin, din cauza războiului început în Ucraina, nu mai are ce să caute în funcția de președinte al Rusiei.
  • Acesta a făcut afirmația în timpul vizitei sale oficiale din Polonia.
  • Președintele Americii a spus că Occidentul a fost unit împotriva lui Putin.

Joe Biden a insistat asupra faptului că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, în urma a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Biden în faţa unei mulţimi din Varşovia, după ce a condamnat războiul de o lună al lui Putin în Ucraina ca fiind un atac la adresa libertăţii şi a securităţii globale.

Comentariile au escaladat brusc conflictul dintre Moscova şi Occident în legătură cu invazia sa în Ucraina. Un oficial de la Casa Albă a declarat că remarcile nu reprezintă o schimbare în politica Washingtonului, care nu urmăreşte schimbarea regimului în Rusia, potrivit Reuters.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Cu toate acestea, ele au venit într-o zi de escaladare a retoricii, în care Biden l-a catalogat, de asemenea, pe Putin drept „măcelar” în timpul unei întâlniri cu refugiaţii care au fugit din războiul din Ucraina în Capitala Poloniei.

După aceste declarații, Peskov a reacționat, spunând: „Acest lucru nu trebuie să fie decis de domnul Biden. Ar trebui să fie doar o alegere a poporului Federației Ruse”.

„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, a fost reacția oficială din partea Casei Albe.

Joe Biden a asigurat că NATO nu a vrut să facă Rusiei rău în niciun fel

„Punctul de vedere al preşedintelui a fost că nu i se poate permite lui Putin să îşi exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a declarat oficialul de la Casa Albă. „El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului”, conform Mediafax.

Sâmbătă, Biden a declarat că Occidentul a fost unit împotriva invaziei Rusiei, dar a adăugat, de asemenea, că NATO este o alianţă de securitate defensivă care nu a urmărit niciodată dispariţia Rusiei.

Discursul lui Biden a fost rostit la Castelul Regal din Varşovia în faţa a sute de aleşi polonezi, studenţi şi personal al ambasadei SUA, mulţi dintre ei ţinând steaguri americane, poloneze şi ucrainene. „Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată”, a spus Biden.

Calificând lupta împotriva lui Vladimir Putin drept o „nouă bătălie pentru libertate”, Biden a spus că dorinţa lui Putin de a avea „putere absolută” este un eşec strategic pentru Rusia şi o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat, în mare parte, după cel de-al Doilea Război Mondial.