• Conform WSJ, șeful CIA l-a informat pe Biden despre intențiile lui Putin anul trecut.
  • Jurnaliștii WSJ spun că, în ultimele două decenii, SUA și UE au oscilat în relația cu Rusia.
  • NATO a anunțat în 2008 că Ucraina și Georgia vor fi parte a Alianței.

De mai bine de o lună, armata rusă atacă Ucraina și nu pare să se oprească prea curând, dar acest război putea fi evitat, sugerează jurnaliștii WSJ. Aceștia au făcut o analiză amplă a evenimentelor din ultimele decenii și relatează și un episod recent, din noiembrie anul trecut.

La acea vreme, șeful CIA a avut o discuție cu Vladimir Putin, exact pe această temă. Liderul de la Kremlin nu a negat intenția de a ataca Ucraina. Și, totuși, Occidentul nu a reușit să împiedice invazia. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, explică motivul.

„Discuția nu putea fi la sfârșitul toamnei trecute, pentru că opțiunile lui Putin erau cât se poate de simple: ori Ucraina cedează, din cauza presiunilor occidentului, ori invadează militar, ceea ce s-a întâmplat. O poziționare antagonică ține de esența deosebirii între lumea liberă, cea occidentală, și o lume dominată de principii și de atitudini autocratice”, a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Rusia ar fi fost deranjată de poziția oscilantă pe care au avut-o SUA și UE

Totuși, jurnaliștii WSJ vorbesc despre poziția oscilantă pe care au avut-o SUA și UE în relația cu Vladimir Putin în ultimele două decenii. De multe ori, această poziție a enervat Moscova, dar nu a reușit să o descurajeze, deși intenția lui Putin cu privire la țările ex-sovietice era clară.

Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice, consideră că Occidentul nu a reușit să explice clar Moscovei obiectivele politicii de securitate ale NATO. Marius Oprea, istoric, susține că măsurile pentru posibilitatea desfășurării războiului trebuiau luate cu mult timp înainte.

„Rusia s-a simțit, pur și simplu, agresată de statele occidentale și, oricât de falsă ar fi această impresie și oricât ne-ar părea, în momentul de față, că este un alibi pentru invazia din Ucraina, sau pentru alte acțiuni agresive, aceste lucruri contează mai puțin. Contează că o parte a opiniei publice, care este majoritară și este favorabilă Kremlinului, a simțit o nesiguranță în ceea ce privește securitatea sa externă”, a declarat acesta.