• Oficialii occidentali au reacționat la informațiile privind un posibil atac chimic în orașul ucrainean Mariupol.
  • În discursul său de luni seara, Zelenski, a spus că forțele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost, deja, folosite.
  • La începutul zilei au existat rapoarte neconfirmate care sugerau că ar fi fost folosite arme chimice într-un atac asupra orașului Mariupol.

Oficialii occidentali au reacționat la informațiile privind un posibil atac chimic în orașul ucrainean Mariupol.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: „Suntem conștienți de rapoartele din mass-media sociale care susțin că forțele ruse au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația”.

El a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, „sunt profund îngrijorătoare și reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potențialul Rusiei de a folosi o varietate de agenți de control al revoltei, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, în Ucraina”.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a adăugat pe Twitter: „Rapoarte potrivit cărora forțele rusești ar fi putut folosi agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său.”

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a scris pe Twitter: „Rapoarte foarte îngrijorătoare din mai multe surse despre posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol. Este nevoie de o verificare urgentă a faptelor de către partenerii internaționali.”

În discursul său de luni seara, președintele, Volodimir Zelenski, a spus că forțele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost, deja, folosite.

La începutul zilei au existat rapoarte neconfirmate care sugerau că ar fi fost folosite arme chimice într-un atac asupra orașului Mariupol. Președinta Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, Ivanna Klympush, a declarat că Rusia a folosit o „substanță necunoscută” asupra orașului. Sky News nu a reușit să verifice, în mod independent, niciuna dintre aceste afirmații.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe canalul său Telegram că rapoartele privind atacul nu au fost confirmate și că se așteaptă să ofere detalii și clarificări mai târziu.