- Israelul va riposta dur în urma declarațiilor iresponsabile ale lui Serghei Lavrov. În ciuda neutralității, israelienii se gândesc să trimită armament în Ucraina.
- Volodimir Zelenski îi acuză pe ruși de lașitate și lipsă de onoare pentru că recurg la atacuri cu rachete. „Aceste atacuri arată incapacitatea lor de a învinge Ucraina”.
- Între timp, o evacuare a civililor din uzina Azovstal din Mariupol pare să fie un succes, conform datelor prezentate de Ucraina și ONU.
ORA 23:00
Forțele ucrainene s-au angajat în „lupte sângeroase” la oțelăria Azovstal
Advertisment
În interiorul oțelăriei Azovstal din Mariupol, forțele ucrainene duc „lupte sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, relatează Reuters.
„Sunt mândru de soldații mei, care fac eforturi supraomenești pentru a ține piept inamicului… situația este extrem de dificilă”, a declarat Denis Prokopenko, comandantul regimentului de extremă dreapta Azov, într-un mesaj video pe Telegram, potrivit The Guardian.
Recomandări
Forțele rusești au intrat miercuri pe teritoriul oțelăriei Azovstal din Mariupol, a declarat un oficial ucrainean. O înregistrare video de pe un cont susținut de Rusia ar fi arătat cum uzina este țintită de lovituri aeriene, în timp ce civilii se refugiază înăuntru, dar nu este foarte clar când au avut loc loviturile.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut ajutorul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a evacua persoanele încă blocate în oțelăria Azovstal din Mariupol, relatează Reuters.
„Viețile oamenilor care au rămas acolo sunt în pericol. Toată lumea este importantă pentru noi. Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, se arată într-un comunicat care îl citează pe Zelenski.
ORA 22:00
Ministerul britanic al Apărării a declarat astăzi că armata rusă continuă să lovească ținte nemilitare în Ucraina, în încercarea de a slăbi hotărârea țării, relatează Reuters.
În timp ce a oferit o actualizare militară de rutină, ministerul britanic al Apărării a adăugat că, în timp ce Rusia și-a concentrat eforturile terestre în partea de est a Ucrainei, loviturile aeriene au vizat zone din întreaga țară pentru a opri eforturile de realimentare ale Ucrainei.
Consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gherșcenko, a descris cum s-au infiltrat trupele rusești în Azovstal.
„Nenorociții de ruși au găsit un trădător printre angajații uzinei, un electrician oarecare, care a arătat tunelurile care duc în subteran spre teritoriul uzinei. Iar ieri rușii au început să ia cu asalt acele tuneluri, folosindu-se de informațiile pe care le-au obținut de la trădător”, a transmis Gherșenko.
Rușii au lansat două tiruri de rachete pe râul Nipru, o rachetă a fost doborâtă de PGO, a spus guvernatorul regional, Valentin Reznichenko.
„Celălalt a lovit infrastructura feroviară. Oamenii nu au fost afectați. Circulația trenurilor a fost oprită”, a declarat Valentin Reznichenko.
ORA 21:00
În capitala rusă, Moscova, au loc repetiții pentru pregătirea paradei de Ziua Victoriei din 9 mai, când Rusia sărbătorește în mod tradițional victoria asupra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial prin procesiuni în zeci de orașe.
Un producător de știri al BBC a surprins momentul repetițiilor din Moscova pentru 9 mai.
ORA 20:00
Trupele rusești intră în oțelăria Azovstal din Mariupol, afirmă un deputat ucrainean
Forțele rusești au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului fracțiunii parlamentare de guvernământ din Ucraina, David Arakhamia.
În comentariile făcute pentru RFE/RL, preluate de Reuters, Arakhamia a declarat că, începând de miercuri seara, a rămas contactul între guvernul ucrainean și luptătorii ucraineni din uzină.
„Nu am avut nicio reacție. Încercările de a lua cu asalt uzina continuă pentru a doua zi. Trupele rusești se află deja pe teritoriul Azovstal”, a declarat deputatul ucrainean.
Șeful Administrației militare din Harkov, Oleg Sinjegubov, a declarat, miercuri, că „inamicul continuă să bombardeze Harkovul. Astăzi, districtul Kirovsky este atacat. Este în continuare extrem de periculos să stați pe străzi, nu ignorați steagurile roșii!”.
El a spus că luptele continuă în regiunea Harkov.
„Inamicul încearcă să atace și trage cu artileria asupra pozițiilor apărătorilor noștri. Civilii sunt, de asemenea, sub tir. Acolo unde situația o permite, autoritățile regionale efectuează evacuări organizate. Reușim în unele zone din regiune. Din motive personale, pentru a nu dezvălui situația militară, nu le pot dezvălui, dar le vom afla mai târziu”, a transmis șeful Administrației militare din Harkov, Oleg Sinjegubov.
„Marea Britanie va ajuta întotdeauna Finlanda dacă va fi atacată de Rusia, indiferent dacă această țară este sau nu membră a NATO”, a declarat secretarul apărării Ben Wallace.
Vorbind reporterilor în timpul unei călătorii în Finlanda pentru a supraveghea un exercițiu militar, Wallace a declarat că este „în întregime la latitudinea Finlandei să aleagă” dacă dorește să devină membră a alianței și a adăugat că nu va face „lobby sau va direcționa” ceea ce ar trebui să facă această țară.
„Este de neconceput ca Marea Britanie să nu vină în sprijinul Finlandei sau al Suediei, în cazul în care ar fi atacată vreodată, fără niciun acord formal important. Suntem țări europene care împărtășesc aceleași valori, care au o istorie lungă și profundă”, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.
El a adăugat că un „număr semnificativ” din populația britanică „descinde oricum din vikingi, așa că avem această legătură culturală”.
ORA 19:00
Ambasada Suediei la Kiev s-a întors în capitala ucraineană, a anunțat ambasadorul Tobias Thyberg.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va discuta cu ceilalți lideri G7 în această săptămână despre posibile sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Întrebat despre planurile SUA după ce UE a propus cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, Biden a declarat reporterilor:
„Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare”, a afirmat președintele SUA, citat de The Guardian.
Militarii ucraineni urmează un stagiu de pregătire în Germania, informează Deutsche Welle.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat săptămâna trecută că un astfel de antrenament are loc în Germania.
„Comandamentul Armatei SUA pentru Europa și Africa asigură această instruire în consultare cu Guvernul Republicii Federale Germania și suntem recunoscători, desigur, pentru sprijinul continuu al Germaniei”, a spus el.
Germania este doar unul dintre cele trei locuri de antrenament din Europa și din afara Ucrainei care au fost făcute publice. Instruirea, a adăugat Kirby, include sisteme radar, artilerie și vehicule blindate care fac parte din ultimele pachete de ajutor american pentru Ucraina.
ORA 18:00
CNN relatează că președintele american Biden a cerut Congresului să relaxeze restricțiile de viză pentru rușii cu un nivel de educație ridicat, pentru a provoca un „exod al creierelor” din Rusia.
Dacă modificările propuse la legea privind imigrația vor fi adoptate, cetățenii ruși cu diplome de masterat sau doctorat în știință, tehnologie, inginerie și matematică vor putea solicita o viză fără a avea un angajator în SUA.
Vor fi disponibile scutiri de vize pentru specialiștii în aerodinamica hipersonică, tehnologia avansată a energiei nucleare, tehnologia avansată a motoarelor-rachetă, energia dirijată, inteligența artificială, securitatea cibernetică și tehnologia spațială.
Cadavrele a încă 20 de civili au fost găsite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, potrivit șefului poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, informează The Guardian.
Ultimele descoperiri, găsite în orașul Borodianka și în satele din jur, ridică numărul total de cadavre găsite în regiune până în prezent la 1.235.
Din cele 1.235 de cadavre găsite de autorități, „peste 800 de cadavre au fost examinate de experți. Din nefericire, majoritatea sunt persoane care au murit din cauza împușcăturilor de armă”, a declarat Nebytov într-o înregistrare video difuzată de Ministerul ucrainean de Interne.
Experții nu au identificat încă 282 de cadavre, a adăugat el.
ORA 17:00
Ucraina a acuzat Rusia că intenționează să organizeze o paradă militară de „Ziua Victoriei” în orașul Mariupol, capturat la 9 mai, pentru a sărbători victoria asupra naziștilor în cel de-al doilea război mondial, relatează AFP.
Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că un oficial din cadrul administrației prezidențiale ruse a sosit la Mariupol, pentru a supraveghea planurile pentru paradă.
„Mariupol va deveni un centru de «sărbătoare». Străzile centrale ale orașului sunt curățate de urgență de resturi, cadavre și muniție neexplodată”, au declarat serviciile secrete militare ucrainene, potrivit The Guardian.
Comisia Europeană a propus înghețarea activelor Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ca parte a celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unor rapoarte.
Patriarhul a fost adăugat la o propunere de proiect care a fost trimisă ambasadorilor corespunzători pentru examinare, potrivit a două surse care au văzut documentele complete, relatează The Guardian.
Numele pot fi scoase sau adăugate la discreția statelor membre în acest stadiu, a declarat o sursă din cadrul Comisiei Europene.
Şef al Bisericii Ortodoxe Ruse, el nu este cunoscut doar pentru ieşirile sale bizare – l-a definit pe Putin drept „miracolul lui Dumnezeu”, a binecuvântat rachete nucleare şi a judecat războiul în curs de desfăşurare ca fiind corect pentru că este „sfânt” – ci şi pentru averea sa, pe care adversarii săi o estimează la aproximativ patru miliarde de dolari.
Ucraina se așteaptă la provocări sau la intensificarea bombardamentelor din partea Rusiei pe 9 mai, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanik.
„Înțelegem că nu a mai rămas mult timp până la această dată. Acest lucru ne obligă să fim mai vigilenți în toate zonele în care există nu numai lupte, ci și în cele în care există o relativă acalmie. Cu alte cuvinte, ne așteptăm pe deplin la un fel de provocări sau la o intensificare a bombardamentelor din partea armatei ruse. Vă rugăm să luați alarmele din aceste zile cât mai în serios posibil”, a spus el.
ORA 16:00
Germania intenționează să ofere vize și oportunități de angajare rușilor care doresc să scape de regimul lui Vladimir Putin, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, descriind măsuri similare cu cele prevăzute de Berlin pentru refugiații ucraineni.
Ministrul Robert Habeck spune că Germania vrea să „abordeze în mod conștient” cum să faciliteze drumul rușilor care își părăsesc țara, în timp ce Moscova reprimă opoziția și încearcă să cenzureze criticile la adresa invaziei sale în Ucraina.
Marea Britanie a anunțat astăzi noi sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel:
- A impus o interdicție pentru companiile rusești de a utiliza serviciile firmelor britanice în domeniile relațiilor publice, contabilității și consultanței în management;
- Sancțiunile au fost impuse Kamaz, directorului general al Otkritie Bank, Mihail Zadornov și președintelui Sovcombank, Dmitriy Gusev;
- Sancțiuni au fost impuse Companiei de Stat de Radio și Televiziune All-Russiană, precum și corespondenților de război ruși Evgheni Poddubny, Alexandru Kots și Dmitri Steshin și prezentatorului TV Mihail Leontiev;
- Rețelele sociale, serviciile de internet și magazinele de aplicații ar trebui să blocheze conținutul RT și Sputnik;
- Sancțiuni au fost impuse și consilierului prezidențial Maxim Oreshkin.
ORA 15:00
Ziua Victoriei va fi sărbătorită în Ucraina pe 9 mai, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanik.
„Fără îndoială, este o sărbătoare publică. Ziua victoriei asupra nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial și în stat va fi sărbătorită”, a declarat Motuzyanik.
În același timp, el a menționat că sărbătoarea va fi celebrată în condițiile care există acum în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, dă asigurări că Rusia nu va declara mobilizarea și nici nu va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Astfel de planuri plauzibile ale Kremlinului au fost raportate anterior de serviciile secrete occidentale și ucrainene. Peskov a comentat acest lucru pe 4 mai, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.
Acesta a fost întrebat dacă vrea să asculte reportajele presei despre mobilizarea din Rusia.
„Nu, nu merită. Nu este adevarat. Este o prostie”, a spus purtătorul de cuvânt.
Ungaria se opune embargoului rusesc asupra petrolului – chiar și cu permisiunea UE de a-l amâna. Budapesta consideră că o astfel de decizie a UE va amenința securitatea energetică a țării.
„Nu vedem niciun plan sau garanție în propunerea actuală de a gestiona chiar și perioada de tranziție și nici ce va garanta securitatea energetică a Ungariei”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.
Un depozit dintr-o parte controlată de rebeli a regiunii Donețk a Ucrainei a fost sub focul artileriei ucrainene, scrie BBC. Se crede că instalația se află în Makiyivka și a fost folosită pentru a furniza combustibil armatei ruse.
O persoană a fost ucisă și două rănite, potrivit unei postări Telegram din autodeclara Republica Populară Donețk. Separatiștii susținuți de ruși dețin controlul asupra zonei.
Kremlinul îi avertizează pe europenii de rând cu privire la costul sancțiunilor. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, spune că acțiunea punitivă, care include o eventuală interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, este o armă cu „cu două tăișuri”.
„Costul acestor sancțiuni pentru cetățenii Europei va crește pe zi ce trece”, spune el. Peskov adaugă că analizează „diverse opțiuni” pentru răspunsul său la noile sancțiuni.
ORA 14:00
Dintre cele mai populare trei canale ale Rusiei, doar NTV de la Gazprom-Media a raportat în buletinele de știri propunerea dezvăluită de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a „elimina complet petrolul rusesc”, scrie BBC.
NTV a sugerat că aprobarea propunerii nu este deloc sigură și, chiar dacă este aprobată de bloc, interzicerea petrolului rusesc ar dăuna în primul rând consumatorilor din Europa.
Președintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România. Cei doi șefi de stat au discutat despre situația din Ucraina și despre sancțiunile dure impuse Rusiei, în special în ceea ce privește petrolul.
ORA 13:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, la finalul întâlnirii cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, că România sprijină integrarea în UE a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.
Rabinul-șef al Rusiei, Berel Lazăr, l-a criticat pe ministrul de externe al Kremlinului, Serghei Lavrov, pentru observațiile sale despre descendența lui Adolf Hitler. Lavrov a sugerat într-un interviu că liderul nazist „avea sânge evreiesc”.
Lazăr a spus Agenției Telegrafice Evreiești: „Ar fi bine dacă și-ar cere scuze evreilor și și-ar recunoaște pur și simplu greșeala”.
Lavrov a făcut comentariile pentru a încerca să justifice portretizarea Rusiei asupra Ucrainei ca fiind plină de naziști, în ciuda faptului că președintele său este evreu.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, tocmai a emis un avertisment sever către NATO împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina.
„Vom privi orice mijloc de transport NATO care sosește pe teritoriul țării care poartă arme sau echipamente pentru armata ucraineană drept o țintă legitimă de distrugere”, spune el, citat de presa de stat rusă.
ORA 12:00
În această dimineață, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit al șaselea set de sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei. „Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală”, a spus von der Leyen membrilor Parlamentului European.
Unul dintre apărătorii rămași în interiorul fabricii de metal Azovstal din Mariupol a descris condițiile de acolo, scrie BBC. Peste 500 de persoane sunt încă în interiorul vastului complex industrial, a declarat Mykhailo Vershynin pentru BBC.
Două sute dintre ei erau într-o stare critică, a susținut el. Vershynin a adăugat că starea de sănătate a răniților se înrăutățește din cauza lipsei asistenței medicale și a condițiilor insalubre.
Uniunea Europeană are în vedere sprijinul militar suplimentar pentru Moldova, în efortul de a evita răspândirea războiului. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE se uită la modul în care ar putea întări forțele armate ale țării.
Comentariile sale vin după seria de explozii inexplicabile de săptămâna trecută în Transnistria.
ORA 11:00
Niște rachete rusești au lovit substații electrice din jurul orașului de vest Lviv marți târziu. Se crede că loviturile au fost îndreptate împotriva rețelei feroviare a Ucrainei, care este crucială pentru furnizarea de armament de la aliații occidentali către estul țării. Părți din Lviv au rămas fără energie și apă.
Țările Uniunii Europene, Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023, în baza contractelor existente, a anunțat Reuters.
În consecință, aceasta înseamnă că ambele țări ar putea beneficia de un embargo asupra petrolului rusesc propus de Comisia Europeană.
Luptătorii ucraineni de karate au mai câștigat o medalie la Jocurile Olimpice de vară din Brazilia: 2 „aur” – Yuri Gaiduchenko (kumite, 67 kg) și Kateryna Maslo (kumite, 55 kg, 1 „bronz” – Elizabeth Bondar (kumite, 61 kg). Sportivii au câștigat deja 8 medalii de aur, 2 de argint și 2 de bronz.
ORA 10:00
Președintele Comisiei Europene: UE propune interzicerea petrolului rusesc
Uniunea Europeană propune o interdicție asupra petrolului rusesc, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„În sfârșit, propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Să fie clar: nu va fi ușor. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la ea. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat. Pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând, în același timp, impactul asupra economiilor noastre.”, a declarat aceasta pe Twitter.
Von der Leyen vorbește în Parlamentul European în timpul unei discuții privind un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Finally, we now propose a ban on Russian oil.
Let´s be clear: it will not be easy.
But we simply have to work on it.
We will make sure that we phase out Russian oil in an orderly fashion.
To maximise pressure on Russia, while minimizing the impact on our economies pic.twitter.com/fH2wuKN5t2— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 4, 2022
ORA 09:00
În Makiivka, un oraș industrial din estul Ucrainei, care nu este controlat de guvern, un depozit de petrol este bombardat.
ORA 08:00
Australia impune mai multe sancțiuni împotriva separatiștilor ucraineni și a oficialilor ruși
Australia a impus, miercuri, noi sancțiuni și interdicții de călătorie împotriva unor membri ai parlamentului rus și a separatiștilor ucraineni, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Noile listări vor viza 110 persoane, inclusiv 34 de „membri de rang înalt ai mișcărilor conduse de Rusia” din Donețk și Luhansk.
„Aceste persoane au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin afirmarea autorității guvernamentale asupra unor zone din Ucraina fără autorizarea guvernului ucrainean”, se arată în declarație. Printre cei sancționați se numără și 76 de membri ai Dumei de Stat, parlamentul rus. Persoanele sancționate au votat „pentru recunoașterea Donețkului și Luhanskului ca state independente”, se arată în declarație.
Marți, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Michael Carpenter, a declarat că SUA au primit rapoarte de informații „foarte credibile” potrivit cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Luhansk „undeva la mijlocul lunii mai”.
Politicianul rus, Oleg Matveichev, a fost, de asemenea, sancționat de Australia „pentru difuzarea de dezinformare și propagandă”.
ORA 07:00
O fată de 17 ani a povestit despre evacuarea din Mariupol. Nu voi uita niciodată discuția dintre doi soldați ruși:
-Ce le-ați făcut oamenilor care nu au trecut de filtrare?
-Am împușcat 10 și apoi mi-am pierdut interesul de a număra.
Zelenski va vorbi joi, 5 mai, la o reuniune de urgență a NATO – a confirmat secretarul de presă al președintelui, Serghei Nikiforov – The Wall Street Journal
De asemenea, președintele Ucrainei intenționează să poarte discuții cu liderul chinez Xi Jinping
Rusia va boicota reuniunea Consiliului de Securitate al ONU cu Comitetul pentru afaceri politice al UE – AFP
Decizia Kremlinului este legată de situația din Ucraina, întrucât Comitetul politic și de securitate al UE este responsabil pentru politica externă comună și politica de securitate a UE.
„Rusia, cu ambițiile sale invazive, nu se va opri la Ucraina. Prin urmare, alte țări ar trebui să se pregătească deja pentru viitorul atac al lui Putin”, anunță Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare Oleksiy.
Oleksiy este convins de acest lucru: „Acum, în lume a început o astfel de mișcare cu multe procese. Sunt sigur că acest război nu se va opri în Ucraina. Vor fi multe alte lucruri… Pregătiți-vă!”.
ORA 05:00
Principala problemă a armatei ruse moderne a fost numită de experții militari din Ucraina.
Potrivit expertului militar Oleg Zhdanov, trupele rusești de astăzi nu sunt conduse de militari, ci de politicieni.
„Acest lucru este foarte bun pentru noi (Ucraina, n.red.) și foarte rău pentru ei. Putin nu și-a schimbat obiectivul unei ofensive în Donbass. El continuă să spună că regiunile Donețk și Luhansk rămân o prioritate. De aceea, armata încearcă să se gândească la o altă cale, dar cu orice preț pentru a îndeplini sarcinile stabilite de conducerea politică a Rusiei”, explică militarul.
Nu există nicio garanție că Rusia nu va invada o altă țară – Olaf Scholz
„Invazia Rusiei în Ucraina a perturbat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial și a forțat Europa să-și consolideze strategia de apărare. Nimeni nu poate presupune că președintele și guvernul rus nu vor încălca dreptul internațional”, a spus Scholz.
ORA 02:00
The Wall Street Journal, citând doi oficiali, relatează că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei presupune refuzul de a cumpăra petrol rusesc timp de șase luni și oprirea importurilor de produse petroliere până la sfârșitul anului 2022.
Se așteaptă ca Ungaria și Slovacia să aibă la dispoziție 20 de luni pentru a refuza importurile de petrol. Republica Cehă și Bulgaria pretind aceleași beneficii.
Pentru a aproba sancțiunile, este necesar un vot unanim al tuturor membrilor UE.
ORA 01:00
„Avem acum rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal în Mariupol, pe care am organizat-o de mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au sosit în Zaporizhzhya. Erau femei și copii. Aceștia se află în adăposturi de peste două luni. Doar fiți atenți! De exemplu, un copil a petrecut șase luni, dintre care două în subteran, ascunzându-se de bombe și bombardamente. Acum, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei primesc tot ajutorul de care au nevoie”. Sunt cuvintele președintelui Volodimir Zelenski, în ziua în care mai mulți civili din Mariupol au fost evacuați cu succes.
„Încă mai sunt oameni în subsolul de sub dărâmături de pe teritoriul uzinei. Ocupanții au bombardat aceste teritorii încă de ieri, ceea ce este extrem de periculos pentru sănătatea și viața civililor.
De asemenea, pe teritoriul uzinei există peste 40 de militari grav răniți”, a completat vicepremierul Iryna Vereshchuk.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi acuză pe ruși de lașitate și lipsă de onoare. „Atacurile masive cu rachete ale Rusiei arată incapacitatea lor de a învinge Ucraina”, Volodimir Zelenski. În seara zilei de 3 mai, Federația Rusă a lansat 18 rachete asupra Ucrainei – Forțele militare ale Armatei. În ziua precedentă, mai multe dintre ele au fost doborâte: mai eaxct 8 rachete, 7 drone și o rachetă aeroportată.
Israelul se gândește să trimită arme la Kiev, în urma declarațiilor considerate antisemite ale lui Serghei Lavrov, Ministrul de Externe rus.
Partenerii noștri