• Sateliții din seria Goes-r vor funcționa până la începutul anilor 2030, când NOAA intenționează să îi înlocuiască cu seria GeoXO, o constelație de sateliți meteorologici de generație următoare.
  • Goes-18 este al treilea din cei patru sateliți planificați pentru seria Goes-r.
  • Prima imagine realizată de satelit este una dintr-o serie de multe alte imagini care vor fi transmise de un satelit care va ajuta la monitorizarea vremii severe, a poluării, a incendiilor și a schimbărilor climatice pentru următorul deceniu.

Cel mai nou și mai avansat satelit meteorologic al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA, GOES-18, tocmai a trimis prima sa imagine – o scanare color a emisferei vestice. Realizată la data de 5 mai, aceasta este prima dintre numeroasele imagini care vor fi transmise de un satelit care va ajuta la monitorizarea vremii severe, a poluării, a incendiilor și a schimbărilor climatice pentru următorul deceniu.

Satelitul Geostationary Operational Environmental Satellite T a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida, la 1 martie și de acolo s-a îndreptat spre orbita geostaționară, la 35.888 de kilometri deasupra oceanului Pacific ecuatorial.

La această altitudine și latitudine, satelitul orbitează în același ritm cu rotația Pământului, ceea ce îi permite să își păstreze o poziție constantă față de solul de dedesubt. Situat la 137,2 grade longitudine vestică, GOES-18 va fi partenerul mai vestic al GOES-16, care monitorizează deja partea estică a emisferei vestice de pe orbita sa deasupra Americii de Sud, la 75,2 grade longitudine vestică. Împreună, acestea vor monitoriza vremea și clima severă din Africa de Vest până în estul Australiei și din Alaska până în Antarctica.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Imaginea color produsă de satelit este, de fapt, o sinteză a 16 imagini diferite, fiecare dintre acestea fiind realizată într-unul dintre cele 16 canale diferite de lumină vizibilă și infraroșie pe care GOES-18 le folosește pentru a monitoriza Pământul. Monitorizarea celor 16 canale permite GOES-18 să furnizeze date meteorologilor pentru a ajuta la predicția vremii severe, pentru a monitoriza ceața care poate afecta călătoriile pe ocean și în aer și pentru a detecta fumul de la incendii. De asemenea, satelitul are la bord un cartograf pentru monitorizarea fulgerelor și va ajuta NOAA să monitorizeze efectele schimbărilor climatice.

GOES-18 va înlocui modelul 17 în 2023. GOES-17 a suferit o defecțiune a sistemului de răcire care împiedică satelitul să își răcească suficient detectoarele în infraroșu, iar GOES-18 va asista satelitul bolnav cu observații pe parcursul anului 2022 înainte de a interveni pentru a-l înlocui definitiv.