• O monedă curcubeu de 50 de pence va fi scoasă pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a mișcării „Pride” în Marea Britanie.
  • Va fi prima dată când comunitatea LGBTQ+ este celebrată pe o monedă oficială din Marea Britanie.
  • Moneda de 50 pence nu va intra în circulație, dar va fi disponibilă online.

Monetăria Regală a Marii Britanii a dezvăluit miercuri o nouă monedă de 50 de pence care comemorează, în culorile curcubeului, a 50-a aniversare a mișcării „Pride” din Marea Britanie.

Moneda are la bază valorile „Protest, Vizibilitate, Unitate și Egalitate” ale organizației „Pride” din Londra, pe un fundal care înfățișează culorile curcubelului.

Moneda a fost concepută de Dominique Holmes, un artist, scriitor și activist LGBTQ+ din estul Londrei.

Recomandări

NATO SCHIMBĂ FOAIA
IDF PREGĂTEȘTE ATACUL
PÎRVULESCU, VIZAT DE DNA
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE
PÎRVULESCU LA DNA
STATISTICI SUMBRE ÎN RO

Aceasta va fi prima dată când comunitatea LGBTQ+ este celebrată pe o monedă oficială din Marea Britanie.

Moneda comemorativă de 50 de pence a fost creată prin intermediul unui parteneriat între „Pride in London” și „Royal Mint”, iar în cadrul lansării va fi făcută o donație către „London LGBT Community Pride”.

A fost „un privilegiu” să vedem cum se fabrică moneda la Monetăria Regală, a declarat Asad Shaykh, directorul de marketing și comunicare al „Pride in London”.

„Nicăieri în lume nu a fost posibil acest lucru, cu excepția Regatului Unit. Comunitatea din Londra se simte foarte mândră astăzi”, a adăugat acesta.

„Pride in London” organizează din 2013 parada și evenimentele din capitală, inclusiv parada de anul acesta, care va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie.

Primul marș de protest al „Pride” din Marea Britanie a avut loc, la Londra, în 1972, iar evenimentul anual salută acum peste 1,5 milioane de oameni pe străzile Londrei.

Clare Maclennan, director al Monetăriei Regale, a declarat că aniversarea este „o sărbătoare de referință” și că va folosi tehnica de imprimare color de înaltă tehnologie pentru a „surprinde spiritul Pride UK”.

Ea a adăugat că moneda de 50 pence nu va intra în circulație, dar va fi disponibilă online.