• Guvernul german a fost nevoit să ia o decizie controversată pentru a salva de la faliment Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus de gaze cu același nume.
  • Gazprom Germania se află într-o situație foarte dificilă după ce Kremlinul a ordonat întreruperea livrărilor de gaze către filialele sale europene.
  • Compania joacă un rol decisiv în Germania, deoarece este unul dintre principalii actori în domeniul aprovizionării cu gaze.

Guvernul german a fost nevoit să ia o decizie controversată pentru a salva de la faliment Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus de gaze cu același nume. Banca de stat KfW va emite un împrumut de miliarde de euro pentru a salva compania, care este sufocată de sancțiunile rusești, informează El Pais.

Gazprom Germania se află într-o situație foarte dificilă după ce Kremlinul a ordonat întreruperea livrărilor de gaze către filialele sale europene. Acest lucru a obligat compania germană să cumpere de la pool (piața zilnică cu ridicata) la prețuri mult mai mari pentru a putea continua să își deservească clienții.

Gazprom Germania se află sub control guvernamental de la începutul lunii aprilie. Printr-o decizie fără precedent, Ministerul Economiei și Climei, condus de Robert Habeck, ministrul Verzilor, a ordonat Agenției Federale pentru Rețele să preia temporar compania până în septembrie. Scopul, a declarat Habeck la momentul respectiv, era de a asigura aprovizionarea cu energie a țării. Același argument este folosit acum pentru a apăra împrumutul, a cărui valoare nu a fost dezvăluită, dar pe care Reuters o estimează la 9-10 miliarde de euro.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3

Gazprom se va numi Securing Energy for Europe

Compania joacă un rol decisiv în Germania, deoarece este unul dintre principalii actori în domeniul aprovizionării cu gaze: nu numai că comercializează energie, dar și transportă și operează instalații de depozitare. Una dintre filialele sale, Astora, gestionează cea mai mare instalație de stocare a gazelor din țară, situată în orașul Rehden din Saxonia Inferioară, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari instalații de stocare a gazelor din Europa, cu aproape 4 miliarde de metri cubi.

Decizia Berlinului include prelungirea conservării companiei după luna septembrie. O nouă lege adoptată luna trecută permite ca tutela să fie prelungită aproape pe termen nelimitat. Acest lucru asigură un control permanent al societății. Guvernul a numit Agenția Federală pentru Rețele ca administrator judiciar al Gazprom după ce grupul rus a încercat să vândă filiala germană către două companii rusești complet necunoscute. De asemenea, compania își schimbă numele. Acesta se va numi Securing Energy for Europe GmbH pentru a „trimite un semnal clar pieței că scopul măsurilor luate este de a asigura aprovizionarea cu energie în Germania și în Europa”, a asigurat guvernul german.