• Cinci persoane, printre care un copil și un lider al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), au fost ucise, anunță Ministerul Sănătății din Gaza.
  • Atacul vine ca răspuns la amenințările unei grupări militante palestiniene din zonă.
  • PIJ este mai mică decât Hamas, dar împărtășește o ideologie similară, ambele grupări opunându-se prezenței Israelului.

Israelul a atacat vineri Gaza cu avioane de război, ucigând cel puțin opt persoane, printre care un comandant al grupării Jihadul Islamic Palestinian și o tânără, scrie Reuters.

Surse medicale şi de securitate din Fâşia Gaza au confirmat moartea lui Taysir al-Jabari, lider al Jihadului Islamic Palestinian, care conducea o unitate responsabilă cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

Raidul armatei israeliene a survenit după mai multe zile de tensiuni în zonă provocate de arestarea în Cisiordania a unui alt reprezentant al respectivei grupări palestiniene, Bassam al-Saadi, într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin. După această arestare, gruparea palestiniană a ameninţat Israelul cu represalii.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Prin urmare, armata israeliană a anunţat vineri lansarea operaţiunii ,,Trezirea Zorilor” împotriva grupării palestiniene, cu care negociase în ultimele zile cu ajutorul medierii Egiptului, Qatarului şi ONU în încercarea de a preveni o nouă izbucnire a violenţelor.

,,Inamicilor noştri, şi în special liderilor Hamas şi ai Jihadului Islamic Palestinian, aş dori să le spun: vremea voastră s-a terminat. Ameninţarea va fi eliminată, într-o formă sau alta”, a declarat vineri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

,,Statul Israel şi armata sa îşi vor continua operaţiunile, cunoscând responsabilitatea ce ne revine faţă de oamenii noştri: să apărăm comunităţile şi cetăţenii din sudul Israelului. Şi de a apăra cetăţenii din întregul Israel”, a completat Gantz.