• Țara a dezvoltat un sistem de supraveghere funcțional pentru a semnala și confirma din timp cazurile suspecte.
  • Uganda a tras învățăminte din aceste cazuri și din propriul său focar mare din 2000 și nu își asumă riscuri.
  • Uganda se învecinează cu regiuni din Republica Democratică Congo care au suferit numeroase focare de Ebola.

Primul caz confirmat este un bărbat în vârstă de 24 de ani care s-a prezentat la 11 septembrie 2022 cu simptome de Ebola. Cazul a fost confirmat la 19 septembrie 2022 prin teste de laborator. Rezultatele de laborator au arătat că acesta a murit din cauza tulpinii de Ebola din Sudan, care a fost identificată ultima dată în țară în 2012. Virusul ebolavirusului din Sudan are, în general, o rată de mortalitate mai mică decât tulpina Zair, care a izbucnit în RDC și în părți din Uganda în 2018.

Alte decese suspecte în luna septembrie 2022 și pacienți din același district sunt în curs de investigare pentru a se stabili dacă au sucombat la Ebola. Până la data de 23 septembrie 2022, existau 11 cazuri confirmate.

Care sunt riscurile pentru sănătatea publică?

Virusul Ebola este extrem de infecțios și se transmite în principal prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Riscul pentru populație este real, deoarece primul caz documentat ar fi putut expune membri ai familiei, dar și persoane din public aflate în contact apropiat. Următoarele câteva zile sunt esențiale pentru identificarea cazurilor secundare și a potențialelor contacte ale acestora.

Ebola tinde să aibă o rată de mortalitate ridicată – dintre cei infectați, o mare parte dintre ei sfârșesc prin a muri. În epidemia din 2000 din nordul Ugandei, mai mult de jumătate (53%) dintre toți cei infectați cu virusul au murit din cauza acestuia. În funcție de tulpina virusului și de răspunsul de sănătate publică pus în aplicare, rata de mortalitate poate varia între 25% și 90% dintre cei infectați. Epidemia din anul 2000 s-a soldat cu 224 de decese din cele 425 de cazuri raportate la nivelul întregii țări.

Ce măsuri de răspuns a pus în aplicare Uganda de-a lungul anilor?

Uganda se învecinează cu regiuni din Republica Democratică Congo care au suferit numeroase focare de Ebola. Ultimul dintre acestea a fost raportat în august 2022. Uganda însăși s-a confruntat în trecut cu mai multe focare. Din aceste motive, țara a dezvoltat un sistem de supraveghere funcțional pentru a semnala și confirma din timp cazurile suspecte.

Programul de supraveghere a febrei hemoragice virale din Uganda a fost înființat în 2010, în colaborare cu ramura de agenți patogeni speciali virali a Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA. Programul de supraveghere dispune de un laborator de diagnosticare, personal, consumabile și centre de supraveghere santinelă pentru detectarea rapidă a focarelor. În cazul focarului actual, timpul de răspuns (24-48 de ore) pentru testele de laborator a fost scurt și a fost realizat într-un laborator situat în țară.

Acțiunile întârziate, mesajele deficitare de educație sanitară și schimbarea lentă a comportamentelor au contribuit la stimularea focarelor din Africa de Vest în 2014-2016 și din estul RDC în 2019. Uganda a tras învățăminte din aceste cazuri și din propriul său focar mare din 2000 și nu își asumă riscuri.