• Ministerul rus de Externe a declarat că Tatsunori a fost declarat persona non grata.
  • Kremlinul s-a referit în repetate rânduri la Japonia ca fiind o țară ostilă.
  • Autoritățile japoneze nu au comentat încă incidentul.

Rusia a anunțat luni că a reținut un diplomat japonez aflat în orașul Vladivostok din estul țării pentru că a solicitat informații restricționate, au relatat agențiile de presă ruse.

Un diplomat japonez a fost reținut în flagrant delict în timp ce primea, în schimbul unei recompense financiare, informații restricționate despre cooperarea Rusiei cu o altă țară din regiunea Asia-Pacific, a declarat FSB, agenția succesoare a KGB-ului, citat prin intermediul serviciului său de presă, fără a preciza țara.

FSB din Rusia l-a acuzat, de asemenea, pe diplomatul, numit consulul Motoki Tatsunori, cu sediul la Vladivostok, că a căutat informații despre impactul sancțiunilor occidentale asupra regiunii Primoriye din jur, potrivit agențiilor de presă.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Ministerul de Externe din Rusia a declarat că Tatsunori a fost declarat persona non grata și i s-a ordonat să părăsească țara în termen de 48 de ore. Kremlinul s-a referit în repetate rânduri la Japonia ca fiind o țară ostilă, o denumire pe care o împărtășește cu SUA, țările UE și aliații lor occidentali, de când Tokyo s-a alăturat acestora în aplicarea de sancțiuni împotriva Moscovei după ce trupele rusești au intrat în Ucraina la 24 februarie. Autoritățile japoneze nu au comentat încă incidentul.