• Un atac cu drone rusești asupra capitalei ucrainene a ucis luni dimineață o femeie însărcinată în șase luni și pe soțul acesteia, potrivit primarului Kievului.
  • Lumea poate și trebuie să oprească această teroare”, a spus Zelenski.
  • El a spus că, deși Ucraina a reușit să doboare dronele Shahed de fabricație iraniană, acest lucru nu a fost suficient.

UPDATE ORA 24:00

ONU susține că Rusia este responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului documentate în patru regiuni din Ucraina

Un raport al ONU a constatat că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului, inclusiv a crimelor de război, în patru regiuni din Ucraina în primele săptămâni ale războiului.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a documentat evenimentele din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy din nordul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Raportul comisiei din 18 octombrie a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care încercau să fugă.

UPDATE ORA 23:00

Guvernatorul rus din Herson anunță noi evacuări de civili

Liderul susținut de Rusia din regiunea ucraineană Herson, anexată ilegal de Rusia, a anunțat marți că va exista o nouă „relocare organizată” a civililor departe de așezările din prima linie a frontului, potrivit Agenției Nova.

„Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța relocarea organizată a populației civile din comunitățile Berislav, Bilozerka, Snihurivka și Oleksandrivka pe malul stâng al râului Nipru” , a spus Vladimir Saldo pe Telegram.

„Această decizie a fost determinată de crearea unor fortificații defensive la scară largă, astfel încât orice atac să poată fi respins. Nu există loc pentru civili în zona în care armata operează. Lăsați armata rusă să-și facă treaba”, a spus el.

Saldo a spus că toți civilii care au decis să se mute „în regiunile Rusiei” vor primi asistență pentru a găsi locuințe.

UPDATE ORA 22:00

Scopul Rusiei este o Ucraina „prietenoasă” , independentă de Occident

Noul comandant al așa-numitei „operațiuni militare speciale a Rusiei în Ucraina” a declarat marți că obiectivul țării sale este crearea unei Ucraine „prietenoase” cu Rusia și independentă de Occident, potrivit CNN.

„Rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, a spus generalul Serghei Surovikin la televiziunea de stat. „Dorim un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie prietenoasă cu statul rus”.

Surovikin și-a preluat funcția de comandă a operațiunilor din Ucraina în urmă cu puțin peste o săptămână, în urma unei numiri aprobate de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

UPDATE ORA 21:00

Stoltenberg: NATO va dota Ucraina cu sute de stații antidronă în viitorul apropiat

Alianţa Nord-Atlantică va furniza Ucrainei sute de sisteme de bruiaj antidronă, a declarat marţi seară secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

Aceste sisteme vor ajuta Ucraina să facă faţă acestei ameninţări specifice a dronelor, inclusiv, bineînţeles, a dronelor de fabricaţie iraniană, care generează acum daune masive şi suferinţă” , a declarat Jens Stoltenberg, prin videoconferinţă, la un seminar pe teme de securitate desfăşurat la Berlin.

Administraţia de la Kiev a raportat sute de atacuri comise de armata rusă cu drone de fabricaţie iraniană. Directorul Serviciului ucrainean de Informaţii Militare, Kirilo Budanov, a afirmat marţi că Iranul a furnizat Rusiei 1.750 de drone militare Shahed, iar Moscova a cerut aparate suplimentare.

UPDATE ORA 20:00

Iranul vrea să furnizeze Rusiei rachete şi drone militare – Reuters

Administraţia de la Teheran s-a angajat să furnizeze Rusiei rachete sol-sol şi drone militare suplimentare, afirmă oficiali iranieni citaţi de agenţia Reuters, acţiunile riscând să amplifice tensiunile cu Statele Unite şi cu alte naţiuni occidentale, potrivit Mediafax.

Un acord privind livrările de armament iranian în Rusia a fost stabilit pe 6 octombrie, când s-au deplasat la Moscova prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Mokhber, doi oficiali de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei şi un responsabil din cadrul Consiliului Naţional pentru Securitate Naţională.

„Ruşii au cerut mai multe drone şi rachete balistice iraniene de mare precizie, în special de tip Fateh şi Zolfaghar”, afirmă un diplomat iranian, sub protecţia anonimatului. Informaţia a fost confirmată de un oficial occidental, care a precizat că acordul prevede livrări de rachete sol-sol, inclusiv de tip Zolfaghar.

Însă diplomatul iranian a respins acuzaţiile Occidentului privind încălcrea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU din 2015. „Nu este problema vânzătorului. Noi nu am susţinut nicio parte în criza din Ucraina, aşa cum face Occidentul. Noi vrem ca această criză să fie rezolvată prin mijloace diplomatice” , a subliniat oficialul citat.

Administraţia de la Washington a avertizat, luni, că va sancţiona statele sau companiile care colaborează cu producătorii de drone militare din Iran, pe fondul acuzaţiilor Ucrainei privind bombardamente efectuate de Rusia cu aparate de zbor iraniene.

Tema livrărilor de drone iraniene a fost abordată şi de miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg. „Unii miniştri au cerut aprofundarea rapoartelor privind dronele iraniene utilizate de Rusia. Ar putea fi o încălcare gravă a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, iar Iranul ar putea fi expus sancţiunilor” , a declarat Catherine Colonna, ministrul francez de Externe.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat marţi că îi va cere preşedintelui Volodimir Zelenski întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, din cauza atacurilor ruse comise cu armament iranian. În plus, Dmitro Kuleba cere Uniunii Europene să adopte urgent sancţiuni împotriva Teheranului, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE ORA 19:00

Războiul din Ucraina ar putea agrava şi mai tare criza demografică a Federaţiei Ruse

Preşedintele Vladimir Putin a petrecut ani de zile luptând împotriva crizei demografice a Rusiei, doar pentru a ordona o invazie a Ucrainei, care duce populaţia ţării sale la un declin istoric, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

Pe lângă miile de victime înregistrate pe câmpul de luptă, înrolarea a 300.000 de rezervişti – urmată de un exod generat de măsura în cauză – deraiează obiectivele lui Putin de a începe stabilizarea populaţiei.

Administraţia lui Putin stabilise ca până în 2022 să stopeze declinul populaţiei, înainte de debutul unei pante ascendente în 2030. Cu toate acestea, cu câteva săptămâni înainte ca mobilizarea să fie anunţată în septembrie, un raport intern elaborat pentru o întâlnire cu uşile închise a arătat că oficialii deja stabiliseră că acele ţinte erau nerealiste.

Dacă operaţiunile militare vor continua în lunile următoare, aşa cum era de aşteptat, Rusia ar putea înregistra mai puţin de 1,2 milioane de naşteri în 2023, cel mai mic număr din istoria modernă, potrivit lui Igor Efremov, cercetător şi specialist în demografie la Institutul Gaidar din Moscova. Decesele totale în Rusia se ridică la un număr de aproximativ 2 milioane pe an, crescând în timpul pandemiei la aproape de 2,5 milioane, în 2021.

În timp ce traumele demografice se desfăşoară de obicei de-a lungul deceniilor, consecinţele invaziei cresc şansele ca cele mai grave scenarii să devină realitate.

Pentru Putin, care tocmai a împlinit 70 de ani, demografia rusă a fost de multă vreme o problemă existenţială şi chiar anul trecut a declarat că „salvarea poporului Rusiei este prioritatea noastră naţională de vârf”.

Continuarea campaniei militare şi mobilizarea până la sfârşitul primăverii viitoare ar putea genera „o catastrofă”, potrivit lui Efremov, scăzând probabil naşterile la doar 1 milion în cele 12 luni până la jumătatea anului 2024. Rata fertilităţii poate ajunge la 1,2 copii per femeie, a spus el, un nivel pe care Rusia l-a cunoscut o singură dată între 1999 şi 2000.

„Este probabil ca, în condiţii de incertitudine, multe cupluri să amâne pentru ceva timp să aibă copii până când situaţia se va stabiliza”, a spus Elena Churilova, cercetător la Laboratorul Internaţional pentru Populaţie şi Sănătate al Şcolii Superioare. „În 2023, este probabil să vedem o nouă scădere a natalităţii.”

UPDATE ORA 18:00

ONU: Rusia, responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului

O comisie a Națiunilor Unite a constatat că forțele ruse sunt responsabile pentru „marea majoritatea” a încălcărilor drepturilor omului la începutul războiului său din Ucraina, potrivit Reuters.

Soldații au bombardat fără discernământ zonele pe care încercau să le captureze și au atacat civilii care fugeau în acte care ar putea fi considerate crime de război, a declarat Comisia Internațională Independentă de Anchetă privind Ucraina.

Raportul său a analizat evenimentele din cele patru provincii nordice Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi de la invazia Rusiei din 24 februarie până în martie.

În această perioadă au fost comise și abuzuri de către trupele ucrainene, inclusiv cazuri de persoane care nu luat parte la conflict dar au fost împușcate, torturate sau rănite.

„Forțele armate ruse sunt responsabile pentru marea majoritate a încălcărilor identificate, inclusiv crimele de război. Forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului internațional umanitar în unele cazuri, inclusiv două incidente care sunt calificate drept crime de război”, a rezumat Consiliul ONU pentru drepturile omului.

UPDATE ORA 17:00

Parlamentul Estoniei desemnează Rusia drept „regim terorist”

Parlamentul Estoniei a desemnat marți Rusia drept „regim terorist” și „stat care sprijină terorismul” pentru războiul său din Ucraina, potrivit Mediafax.

De asemenea, a desemnat grupare de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia, precum și forțele armate ale autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, ca fiind organizații teroriste.

„Sprijinind apelul Parlamentului Ucrainei către țări și organizații internaționale, Parlamentul declară regimul rus un regim terorist, iar Federația Rusă un stat care susține terorismul, ale cărui acțiuni trebuie să fie confruntate împreună”, a spus președintele parlamentului Estoniei într-un comunicat.


Parlamentul ucrainean a recunoscut Cecenia ca fiind „ocupată temporar de Federația Rusă”

Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, a recunoscut Republica Cecenă Icikeria ca fiind un teritoriu ocupat temporar de Rusia și a condamnat genocidul comis de Moscova împotriva poporului cecen, potrivit Pravda.

„Rada a sprijinit recunoașterea Republicii Cecene Ichkeria ca fiind ocupată temporar de Federația Rusă și condamnarea genocidului poporului cecen” , a anunțat pe Telegram deputatul Yaroslav Jeleniak.

Proiectul legislativ stipulează că Ucraina nu mai recunoaște ocuparea teritoriului Icikeriei de către Rusia și cataloghează regimul existent pe acest teritoriu ca fiind unul de ocupație.

Ucraina cere de asemenea statelor membre ONU și organizațiilor internaționale să investigheze crimele rusești din Icikeria și să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, precum recunoașterea țării ca fiind una ocupată de Rusia.

UPDATE ORA 16:00

Ucraina a anulat recrutarea în timpul războiului

Majoritatea deputaților Radei Supreme a țării au votat astăzi pentru un astfel de proiect de lege.

Aceasta înseamnă că în timpul războiului nu va exista nicio recrutare pentru serviciul militar obligatoriu. Comisiile de proiect se vor ocupa doar de examinările medicale ale conscrișilor sub 27 de ani, de înregistrarea acestora pentru înregistrarea militară sau de îndepărtarea de acolo. De asemenea, vor emite trimiteri pentru acei tineri care doresc să intre în universitățile militare.

Amintiți-vă că, după începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a semnat un ordin de mobilizare generală. Ea și legea marțială din Ucraina sunt valabile până pe 21 noiembrie, dar această perioadă poate fi prelungită (problema este de competența Radei Supreme).


Ucraina este pregătită să rupă relațiile diplomatice cu Iranul

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a înaintat astăzi președintelui Volodimir Zelenski o propunere de a întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul din cauza furnizării de arme iraniene către Rusia. Vorbim despre dronele Shahed, pe care armata rusă le-a redenumit „Geran” și a atacat Kievul și alte orașe cu ele.

Kuleba a spus că nivelul relațiilor cu Iranul a fost deja redus la minimum, acreditarea ambasadorului iranian nu a fost extinsă și doar câțiva oameni au avut voie să lucreze la ambasadă.

Ministrul a spus că a cerut țărilor UE să impună sancțiuni Iranului pentru că a ajutat Rusia să ucidă ucraineni.

„Sancțiunile dure împotriva Iranului sunt o problemă deosebit de presantă acum, când vedem rapoarte despre intenția părții iraniene de a transfera rachete balistice pentru a le utiliza împotriva ucrainenilor” , a spus ministrul de Externe.

„Acțiunile Iranului sunt răutăciuni și minciuni pe care nu le vom tolera, deoarece tot Iranul a comis aceste acțiuni, spunându-ne simultan că este împotriva războiului și nu va sprijini niciuna dintre părți cu arme”.

Iranul a negat anterior furnizarea de arme Rusiei.


Vladimir Putin va organiza, miercuri – 19 octombrie, o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse prin videoconferință.

Se intenționează să se ia în considerare aspectele legate de neutralizarea amenințărilor la adresa securității naționale în domeniul migrației și reglementarea proceselor de migrație în scopul dezvoltării socio-economice a țării și al stabilității socio-politice.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate, va prezenta raportul.


Uniunea Europeană trimite 2 miliarde de euro Ucrainei, prima tranșă dintr-un pachet de 5 miliarde de euro.
Ucraina a primit marți fonduri de sprijin în valoare de 2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene (UE)- prima tranșă dintr-un pachet de 5 miliarde de euro, relatează Sky News.

UPDATE ORA 15.00

Forțele ruse au efectuat marți noi lovituri aeriene asupra unor instalații energetice ucrainene, provocând mai multe explozii într-o zonă din nordul Kievului unde se află o centrală termică. Dnipro, Nikolaev și Jitomir au fost, de asemenea, ținte.

UPDATE ORA 14.00

Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt mobilizării militare în Rusia, întrucât obiectivul de 300.000 de militari nu a fost încă atins.

În timp ce unele regiuni au finalizat procesul – inclusiv în capitală, Moscova, unde birourile de recrutare au fost închise – altele mai au de parcurs un drum.

UPDATE ORA 13.00

Ben Wallace și-a anulat în grabă o apariție la începutul după-amiezii în fața comisiei de apărare a Camerei Comunelor pentru o călătorie urgentă la Washington DC, ceea ce a provocat speculații cu privire la scopul acestei vizite bruște.

UPDATE ORA 12.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această dimineață că Kremlinul nu are nicio informație cu privire la faptul că drone kamikaze de fabricație iraniană au fost folosite în atacuri de amploare asupra orașelor ucrainene în această săptămână.

UPDATE ORA 11.00

Zelenski susține că 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse de la 10 octombrie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe Twitter că de la 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară.

Descriind loviturile rusești asupra aprovizionării cu energie electrică drept un alt tip de atacuri teroriste rusești, Zelenski a declarat că nu mai există niciun spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin.

UPDATE ORA 10.00

Oleh Synyehubov, guvernatorul orașului Harkov, a oferit o actualizare pe Telegram, spunând că astăzi, inamicul a lansat opt rachete asupra Harkovului din orașul rusesc Belgorod, dar nu s-au înregistrat victime.

El a raportat că în ultimele 24 de ore au fost trei persoane în vârstă rănite în regiune din cauza bombardamentelor și că serviciul de urgență de stat a dezamorsat 1.428 de obiecte explozive în cursul zilei.

UPDATE ORA 09.00

Au fost raportate explozii în Kiev

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a postat pe Telegram pentru a raporta explozii din nou la Kiev în cursul dimineții. El a precizat că ținta a fost un obiect de infrastructură critică din districtul Desnianskyi.

UPDATE ORA 08.00

Au fost raportate lovituri în mai multe orașe din Ucraina

Un nou val de explozii este raportat în mai multe orașe din Ucraina, la o zi după ce Rusia a lansat atacuri cu drone asupra mai multor orașe din Ucraina. Este puțin înainte de ora 9:00, ora Kievului, iar autoritățile au raportat lovituri în Kryvyi Ri, Dnipro, Harkov și Nikolaev.

În Nikolaev, atacul a distrus în totalitate o aripă a unei clădiri de apartamente. Cel puțin un bărbat a murit în atac, potrivit unui martor care a vorbit cu Reuters.

UPDATE ORA 07.00

Statuile din Kiev – puse în saci de nisip de către autoritățile orașului pentru protecție – sunt unul dintre puținele care ne amintesc, alături de starea de asediu de la ora 23:00 și de sirenele de raid aerian, că acest oraș plin de viață este în război.

Două dintre exploziile de săptămâna trecută au avut loc atât de aproape de monumente naționale importante, încât unii au speculat că statuile însele – protejate și acoperite cu saci de nisip – ar fi putut fi țintele.

UPDATE ORA 06.00

Ministrul ucrainean de externe a cerut Uniunii Europene să sancționeze Iranul pentru că a furnizat Rusiei drone kamikaze care au ucis luni cel puțin patru civili la Kiev.

UPDATE ORA 05.00

În sud, trupele ucrainene s-au apropiat din ce în ce mai mult de marele oraș Herson, la nord de Crimeea. Herson este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova a pretins recent că le-a anexat.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina a anunțat că peste 100 de prizonieri au fost schimbați cu Rusia, în ceea ce a declarat că a fost primul schimb de femei cu Moscova după aproape opt luni de război.

UPDATE ORA 03.00

Moscova și-a intensificat luni atacurile în Ucraina, ucigând patru persoane și tăind curentul electric într-o serie de atacuri kamikaze cu drone în capitală.

Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmygal, a declarat că Rusia a lansat cinci lovituri în Kiev, precum și atacuri împotriva instalațiilor energetice din regiunile Sumî și Dnipropetrovsk, lăsând fără electricitate sute de orașe și sate.

UPDATE ORA 02.00

Bilanțul morților în urma prăbușirii avionului militar rusesc într-o clădire rezidențială la scurt timp după ce a decolat în apropiere de granița cu Rusia ar fi crescut la cel puțin 13 persoane, potrivit agenției ruse de presă Interfax, care a citat un oficial de rang înalt.

UPDATE ORA 01.00

Blinken: lumea post-Război Rece a ajuns la sfârșit

Luni, în fața presei de la Universitatea Stanford, Anthony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că războiul din Ucraina a dus la sfârșitul lumii post-Război Rece. Blinken a continuat spunând că ceea ce va ajunge să definească acum competiția dintre puterile mondiale este tehnologia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un atac cu drone rusești asupra capitalei ucrainene a ucis luni dimineață o femeie însărcinată în șase luni și pe soțul acesteia, potrivit primarului Kievului. Ca reacție, președintele Volodimir Zelenski a declarat: Vladimir Putin poate înregistra o altă „realizare” – a ucis încă o femeie însărcinată”.

Lumea poate și trebuie să oprească această teroare”, a spus Zelenski. Când vorbim despre nevoia Ucrainei de apărare antiaeriană și antirachetă, vorbim despre vieți reale care sunt luate de teroriști.”

El a spus că, deși Ucraina a reușit să doboare dronele Shahed de fabricație iraniană, acest lucru nu a fost suficient.

Pentru a garanta protecția cerului nostru și pentru a reduce la zero capacitățile teroriștilor ruși, avem nevoie de sisteme de apărare aeriană mult mai moderne și de mai multe rachete pentru astfel de sisteme”, a adăugat el.