• Şeful ONU, Antonio Guterres, a ţinut un discurs în deschiderea summitului pentru climă din Egipt, avertizând că lumea se află pe o autostradă spre iadul climatic.
  • Omenirea are de ales, să coopereze sau să piară, a avertizat şeful ONU.
  • Guterres a cerut ţărilor să convină să elimine treptat utilizarea cărbunelui, până în 2040 la nivel mondial.

Şeful ONU, Antonio Guterres, a ţinut un discurs în deschiderea summitului pentru climă din Egipt, avertizând că lumea se află pe o autostradă spre iadul climatic. Omenirea are de ales, să coopereze sau să piară, a avertizat şeful ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus luni participanţilor la summitul COP27 din Egipt că se află în faţa unei alegeri dure: să lucreze împreună acum pentru a reduce emisiile sau să condamne generaţiile viitoare la o catastrofă climatică, potrivit Reuters.

Discursul a subliniat necesitatea unor măsuri urgente, în timp ce reprezentanţii ţărilor se aşează la masa discuţiilor timp de două săptămâni pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Discuţiile au loc într-un cadru internaţional bulversat de războiul Rusiei din Ucraina, de inflaţia galopantă şi de penuria de energie.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Omenirea are de ales: să coopereze sau să piară” , a declarat Guterres delegaţilor reuniţi în oraşul balnear Sharm el-Sheikh din Egipt.

Guterres vrea un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace

Guterres a solicitat un pact între cele mai bogate şi cele mai sărace ţări din lume pentru a accelera tranziţia de la combustibilii fosili şi pentru a mări finanţarea necesară ţărilor sărace pentru a reduce emisiile şi a face face faţă impactului inevitabil al încălzirii.

Cele mai mari două economii, Statele Unite şi China, au o responsabilitate deosebită de a-şi uni eforturile pentru a face din acest pact o realitate” , a mai spus el.

Guterres a cerut ţărilor să convină să elimine treptat utilizarea cărbunelui, până în 2040 la nivel mondial.

Până în prezent, progresele au fost insuficiente pentru a salva planeta de la încălzirea excesivă, deoarece ţările sunt prea lente sau reticente în a acţiona, a remarcat şeful ONU.

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de punctele de inflexiune care vor face ca haosul climatic să devină ireversibil. Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic cu piciorul pe acceleraţie. Este vorba fie de un pact de solidaritate climatică, fie de un pact de sinucidere colectivă” , a precizat spus Antonio Guterres.

Semnatarii Acordului de la Paris din 2015 privind clima s-au angajat să atingă obiectivul pe termen lung de a împiedica temperaturile globale să crească cu mai mult de 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Oamenii de ştiinţă au stabilit acest plafon pentru evitarea schimbărilor climatice catastrofale.