• Avocații lui Biden au descoperit mai puțin de o duzină de documente clasificate.
  • În schimb, Trump a păstrat mii de dosare guvernamentale, dintre care câteva sute erau marcate ca fiind clasificate, în Florida.
  • Când Trump a predat în cele din urmă 15 cutii de înregistrări în ianuarie 2022, Arhivele au descoperit că mai mult de 100 erau marcate ca fiind clasificate.

Președintele Joe Biden a declarat marți că a fost surprins să afle că au fost găsite documente clasificate într-un birou al unui think-tank pe care l-a folosit cândva și a spus că el și echipa sa cooperează pe deplin cu o analiză a ceea ce s-a întâmplat.

Biden a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderii Mexicului și Canadei, că ia în serios documentele clasificate. El a spus că nu știe ce conțineau documentele. Cooperăm pe deplin cu revizuirea, care sper că se va încheia în curând”, a spus Biden.

Biden s-a confruntat cu critici din partea republicanilor după ce Departamentul său de Justiție a lansat anul trecut o anchetă privind modul în care fostul președinte republican Donald Trump a gestionat documentele clasificate descoperite la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.
Cazurile diferă din mai multe puncte de vedere.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Avocații lui Biden au descoperit mai puțin de o duzină de documente clasificate în interiorul biroului de la think-tank și au informat Arhivele Naționale ale SUA despre descoperirea lor, au predat materialele și au declarat că au cooperat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție.

Biden a folosit periodic spațiul de birouri al think-tank-ului de la jumătatea anului 2017, după ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al președintelui democrat Barack Obama, până la începutul campaniei sale prezidențiale din 2020. În schimb, Trump a păstrat mii de dosare guvernamentale, dintre care câteva sute erau marcate ca fiind clasificate, în interiorul reședinței sale din Florida timp de mai bine de un an după ce a părăsit Casa Albă și nu le-a returnat imediat sau de bunăvoie, în pofida numeroaselor solicitări ale Arhivelor Naționale.

Când Trump a predat în cele din urmă 15 cutii de înregistrări în ianuarie 2022, Arhivele au descoperit că mai mult de 100 erau marcate ca fiind clasificate. Ulterior, aceasta a sesizat Departamentul de Justiție.
Anchetatorii au încercat să îl determine pe Trump să returneze toate înregistrările clasificate rămase printr-o citație a marelui juriu și printr-o vizită la proprietatea sa de la Mar-a-Lago. Cu ocazia acestei vizite, consilierii lui Trump au returnat alte câteva zeci de dosare clasificate și au atestat că nu mai existau alte materiale clasificate în reședință.