• Izolarea a îmbunătăţit calitatea aerului în Europa, iar măsurile de carantină în lupta cu Covid-19 au adus beneficii pentru sănătate
  • Măsurile au contribuit la evitarea a 11.300 de decese premature, arată un studiu
  • „Este ca şi cum toată lumea din Europa a renunţat la fumat timp de o lunăׅ“, spune unul din autorii studiului

Te-ai săturat de viața în izolare, ca sute de milioane de oameni care au rămas în propriile locuinţe în ultima lună, dar un studiu apărut în France24 îți poate schimba într-o oarecare măsură percepția și te poate face să te gândești mai mult la beneficiile aduse de această perioadă. Poluarea aerului a fost redusă pe măsură ce am respectat carantina.

„Este ca şi cum toată lumea din Europa a renunţat la fumat timp de o lună“, spune Lauri Myllyvirta, analist la Centrul pentru Cercetare în Energie şi Aer Curat (CREA). Analiza îți arată beneficiile imense pentru sănătatea ta şi a calităţii vieţii care ar putea fi atinse dacă am reduce rapid folosirea combustibililor fosili într-un mod sustenabil şi susţinut, mai spune analistul. Concret, beneficiile din Germania, Marea Britanie şi Italia au depăşit echivalentul a peste 1.500 de decese premature în fiecare ţară. 

Ca european, ai fost expus la niveluri de dioxid de azot (NO2) – substanță produsă cel mai mult de transportul public – cu 37% mai reduse faţă de cele anticipate, în ultima lună. Studiul, care a acoperit 21 de ţări europene, îți arată că acum ești expus cu 12% mai puțin decât înainte la substanţe chimice produse de transport şi industria cărbunelui. Scăderea poluării va avea ca rezultat şi 1,3 milioane de zile de absenţă în minus de la locul de muncă şi 6.000 de cazuri de astm mai puţine la copii, mai spune CREA.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În acelaşi timp, expunerea îndelungată la aerul poluat înainte de epidemie ar fi putut cauza sau accentua afecţiuni medicale precum diabet, boli pulmonare sau cardiace, dar şi cancer – toate crescând riscul mortalităţii la pacienţii infectaţi cu Covid-19.

Sursă foto: Profimedia