• La un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru AFP cum a devenit sigur că ofensiva va fi lansată pe 24 februarie 2022.
  • ,,În jurul orei 4 dimineața, am fost sunat. Mi s-a spus scurt: sunt aici, ceea ce însemna că invazia începuse. Nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că ne așteptam la asta.
  • „NATO va căuta întotdeauna o relație mai bună. Dar cu comportamentul actual al regimului rus, nu există nicio cale” , a mai spus el.

La un an după ce Rusia și-a început invazia în Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a povestit pentru AFP cum a devenit sigur că ofensiva va fi lansată pe 24 februarie 2022.

,,M-am dus la culcare. Dar a fost o noapte foarte scurtă, pentru că știam că la un moment dat, în câteva ore, cineva mă va trezi și exact asta s-a întâmplat” , a declarat el pentru AFP într-un interviu acordat cu o săptămână înainte de prima aniversare” a începerii războiului lansat de Vladimir Putin, conform La Libre.

În ciuda avertismentelor NATO

,,În jurul orei 4 dimineața, am fost sunat de șeful meu de personal. Mi-a spus scurt: sunt aici, ceea ce însemna că invazia începuse. Nu a fost o surpriză pentru noi, pentru că ne așteptam la asta.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Mulți lideri mondiali au ignorat avertismentele NATO și au sperat până la sfârșit că Moscova nu va risca un atac total. Dar pentru șeful NATO, nu a existat nicio îndoială că Putin era gata să acționeze.

Spre o confruntare îndelungată cu Rusia

NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare în relația cu Rusia, deoarece Vladimir Putin nu manifestă nicio dorință de pace, a avertizat el.

Președintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă în care își poate controla vecinii, în care poate decide ce pot face țările” , a deplâns Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani. Trebuie să fim pregătiți pe termen lung. Acest lucru poate dura mulți, mulți ani” , a spus el.

„NATO va căuta întotdeauna o relație mai bună. Dar cu comportamentul actual al regimului (rus), nu există nicio cale”, a mai spus el.