• Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când au avut loc împușcăturile.
  • Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare privind videoclipul.
  • În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Ucraina a lansat o anchetă penală în legătură cu ceea ce a declarat că a fost împușcarea brutală și nerușinată a unei persoane neînarmate” de către Rusia, descrisă într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare, a declarat luni procurorul general al țării.

Videoclipul de 12 secunde, care a acumulat rapid distribuiri pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat, îmbrăcat într-o uniformă cu însemnele steagului ucrainean pe braț, stând în picioare și fumând o țigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul spune Slava ucraineană!” sau Glorie Ucrainei – înainte de a se auzi mai multe focuri de armă provenind de la un trăgător sau trăgători nevăzuți. Bărbatul se prăbușește la pământ în timp ce gloanțele par să-i lovească corpul. Se aude o voce care spune Mori, târfă” în limba rusă.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Fraza Glorie Ucrainei” și răspunsul Heroyam Slava” sau Glorie eroilor” au fost un semn distinctiv al Ucrainei post-sovietice, dar au căpătat o semnificație specială ca salut comun în viața publică de la începutul războiului. A servit, de asemenea, pentru a mobiliza sprijinul internațional pentru Ucraina.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare privind videoclipul. Autoritățile ucrainene nu au precizat unde și când au avut loc împușcăturile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a precizat că videoclipul a apărut luni, a declarat că acesta arată ocupanții ruși ucigând cu brutalitate un soldat.

El a adăugat: Vreau ca noi toți, în unitate, să răspundem la cuvintele sale: Glorie eroului. Glorie eroilor. Glorie Ucrainei. Și îi vom găsi pe criminali”.

În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că serviciul de securitate ucrainean a înregistrat împușcăturile ca fiind un caz penal în conformitate cu o parte a codului penal al țării care acoperă încălcările legilor și obiceiurilor de război. Chiar și războiul are propriile sale legi”, a declarat el, adăugând că procurorii din biroul său vor conduce cazul. Există reguli de drept internațional ignorate sistematic de regimul penal rusesc. Dar, mai devreme sau mai târziu, va exista o pedeapsă”.

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că bărbatul era un prizonier de război ucrainean și că incidentul face parte dintr-o politică deliberată de teroare” a Rusiei. Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război a Rusiei”, a scris Yermak într-un tweet. Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista o pedeapsă”.

Autoritățile ucrainene și occidentale spun că există dovezi pentru mii de crime de război comise în Ucraina de la invadarea Rusiei în februarie 2022. Rusia a negat în mod repetat că forțele sale au comis atrocități sau au atacat civili.