• 10 butoaie care conțineau minereu de uraniu au dispărut.
  • Nu este clar când a dispărut uraniul.
  • Se pare că inspectorii ar fi vrut să viziteze locația anul trecut, dar călătoria a trebuit să fie amânată din cauza luptelor dintre diferitele miliții libiene.

Două tone și jumătate de uraniu au dispărut de pe un sit din Libia, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă după o vizită a inspectorilor săi la situl necunoscut la începutul acestei săptămâni.

Aceștia au descoperit că 10 butoaie care conțineau minereu de uraniu au dispărut, a precizat AIEA. Există temeri că uraniul ar putea reprezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară.

Într-o declarație, AIEA a precizat că va desfășura activități suplimentare pentru a clarifica circumstanțele în care a fost îndepărtat materialul nuclear și locația sa actuală”. Nu este clar când a dispărut uraniul. Se pare că inspectorii ar fi vrut să viziteze locația anul trecut, dar călătoria a trebuit să fie amânată din cauza luptelor dintre diferitele miliții libiene.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

AIEA a declarat că locul unde a fost depozitat uraniul nu se afla pe teritoriul controlat de guvern.

De când fostul dictator libian, colonelul Muammar Gaddafi, a fost înlăturat în 2011, țara a fost divizată în facțiuni politice și militare concurente. În prezent, ea este împărțită între un guvern interimar în capitala Tripoli și un altul în est.