• Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI.
  • Decizia a fost luată după consultări cu preşedintele Maia Sandu, partidul PAS şi cetăţenii, a precizat Igor Grosu.
  • Doar nouă din cele 15 ţări foste sovietice mai fac acum parte din CSI: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

UPDATE 

Șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației a declarat pentru Ria Novosti că decizia este un joc politic al conducerii actuale a Republicii Moldova.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat: „Voi jura credință Occidentului”, actuala conducere a Moldovei. Acolo se fac o mulțime de declarații, ne vom baza pe faptul că nu se vor lua decizii serioase în interviuri și declarații”, a declarat Grigori Karasin, șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației pentru RIA Novosti.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că a declanșat procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook și publicației Monitorul Apărării.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK

Igor Grosu a anunțat că a luat această decizie „după mai multe discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului” .

El a enumerat și principalele eșecuri ale acestei comunități în cele aproape trei decenii în care Republica Moldova a fost membră:

  • „nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean,
  • nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova,
  • nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin,
  • embargoul la produse agroalimentare,
  • aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova,
  • aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane” .

Moldova se retrage din CSI

În final, el a precizat că această decizie a devenit una clară odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia.

„După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate” , a spus Igor Grosu.

CSI este o organizație internațională interguvernamentală formată din țările succesoare ale Uniunii Sovietice. A fost înființată în 1991, în urma destrămării Uniunii Sovietice, și își are sediul în Minsk, Belarus.

Ea este formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și două țări care au părăsit organizația: Georgia și Ucraina. Ea a fost creată în 1991 de Rusia, Belarus și Ucraina, iar Chișinăul s-a alăturat în 1994.

Citește și

Experții în inteligență artificială trag un semnal de alarmă privind tehnologia în perspectiva alegerilor din 2024: „Nu suntem pregătiți pentru asta”

Trump a uitat-o pe Melania într-o postare bizară de Ziua Mamei în care atacă părinții principalilor săi dușmani

LIVE UPDATE. Rezultatele alegerilor din Turcia: Erdogan se menține pe primul loc în clasament