• John Goodenough, pionier în dezvoltarea bateriilor litiu-ion, a murit la vârsta de 101 ani.
  • Goodenough a fost recunoscut drept un lider în cercetarea științifică pe parcursul carierei sale de mai multe decenii.
  • În anul 2019, la vârsta de 97 de ani, a primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru o cercetare în domeniul bateriilor litiu-ion.

John Goodenough, un pionier în dezvoltarea bateriilor litiu-ion și laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 101 ani, la doar o lună de la împlinirea acestui prag, scrie The New York Times.

Goodenough a fost recunoscut drept un lider în cercetarea științifică pe parcursul carierei sale de mai multe decenii. A fost membru al facultății Universității Texas din Austin timp de 37 de ani, contribuind semnificativ la dezvoltarea domeniului bateriilor litiu-ion.

În anul 2019, la vârsta de 97 de ani, a primit Premiul Nobel pentru Chimie împreună cu Stanley Whittingham și Akira Yoshino, pentru cercetările lor în domeniul bateriilor litiu-ion. Aceste baterii reîncărcabile au jucat un rol esențial în dezvoltarea electronicii fără fir, inclusiv a telefoanelor mobile și laptopurilor, și au facilitat utilizarea energiei regenerabile și a vehiculelor electrice.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Pe parcursul carierei sale, Goodenough a explorat și noi direcții în stocarea energiei, inclusiv dezvoltarea bateriilor „de sticlă” cu electrolit în stare solidă și electrozi de litiu sau sodiu. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea catozilor de litiu-fosfat de fier (LFP) ca alternativă mai accesibilă și durabilă la catozii pe bază de nichel și cobalt în bateriile pentru vehicule electrice.

Goodenough s-a născut la 25 iulie 1922 în Jena, Germania, și a crescut într-o familie de părinți americani. A obținut o licență în matematică la Universitatea Yale și apoi a urmat un masterat și un doctorat în fizică la Universitatea din Chicago. Cariera sa academică l-a purtat prin diferite instituții prestigioase, inclusiv Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea din Oxford.

Citește și: