• Molecula numită cationul de metil sau CH3+, este un compus de carbon, care este important pentru formarea vieții.
  • Nebuloasa Orion este faimoasă pentru frumusețea sa, dar și pentru descoperirile științifice care apar constant.
  • Telescopul James Webb a studiat o parte a nebuloasei cu ajutorul instrumentelor sale NIRCam și MIRI.

Telescopul spațial James Webb a detectat o moleculă importantă într-un disc de resturi din nebuloasă Orion care formează o planetă, este vorba despre molecula CH3+, care nu a mai fost niciodată observată în spațiu, scrie Digital Trends.

Telescopul James Webb a ajutat la studierea unei parti a nebuloasei cu ajutorul instrumentelor sale NIRCam și MIRI, observând o zonă în care se nasc stele tinere strălucitoare și care emit radiații ionizante care fac ca praful și gazele din apropiere să strălucească frumos.

Sursă: Nasa

Ce a mai descoperit telescopul spațial

Această moleculă specifică este o parte esențială a chimiei organice, deoarece ajută la formarea altor molecule pe bază de carbon. Ea a fost identificată într-un disc de formare a unei planete în jurul unei mici stele pitice roșii, numită d203-506, situată la 1350 de ani lumină distanță.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Cercetătorii au descoperit că discurile din apropiere aveau mai multă apă în timp ce discul d203-506, care a fost afectat de radiații nu avea apă. „Acest lucru arată în mod clar că radiațiile ultraviolete pot schimba complet chimia unui disc proto-planetar”, a declarat autorul Olivier Berne de la Universitatea din Toulouse.

Una dintre teorii este că energia din radiații ajută molecula să se formeze. Oliver Berne a adăugat: „De fapt, ar putea juca un rol critic în primele etape chimice ale originii vieții, ajutând la producerea de CH3+, un lucru care poate că a fost subestimat anterior”.

Citește și: