• Comenzile trimise pe 21 iulie „au îndreptat din greșeală antena la două grade distanță de Pământ”, a explicat NASA.
  • Marți, NASA a anunțat pe rețelele de socializare că a fost auzit un semnal.
  • „Pulsul” sondei a fost detectat cu ajutorul „deep space network”, o rețea internațională de antene.

NASA a detectat un semnal de bătaie a inimii” de la sonda Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu aceasta la miliarde de kilometri de Pământ, a anunțat agenția spațială, informează BBC. Luna trecută, sonda spațială – care explorează universul din 1977 – și-a înclinat antena pentru a o îndrepta la două grade distanță de Pământ, după ce a fost trimisă o comandă greșită.

Ca urmare, sonda a încetat să mai primească comenzi sau să trimită date. Marți, NASA a declarat că un semnal de la Voyager 2 a fost recepționat în timpul unei scanări regulate a cerului. Voyager 2 se află la peste 19,9 miliarde de kilometri de Pământ, unde se deplasează cu o viteză estimată la 55.346 km/h prin spațiul interstelar – spațiul dintre stele.

Din 21 iulie, sonda nu a mai putut primi comenzi sau trimite date către Deep Space Network al Nasa – o rețea de antene radio gigantice din întreaga lume – iar nava spațială nu primește comenzi de la controlorii de la sol.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Cu toate acestea, există speranțe pentru sondă, contactul – deși limitat – fiind acum restabilit. Având în vedere că nava spațială se află la o distanță de aproape 20 de miliarde de kilometri (peste 12 miliarde de mile), semnalul a avut nevoie de aproximativ 18 ore pentru a ajunge pe Pământ. NASA a declarat că știrea confirmă faptul că Voyager 2 emite în continuare și că este sănătoasă”.

Citește și