La Moscova, Vladimir Putin a distrus orice urmă de presă liberă. Pentru a se sustrage propagandei omniprezente și a afla adevărul, rușii însă dispun de jurnaliștii din exil. Dintre ei, o voce de maximă autoritate este cea a Galinei Timcenko.
Născută în 1962, studiază medicina, dar alege cariera de reporter la ziarul Kommersant în 1997. Se mută apoi la Lenta.ru, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia. Sub conducerea sa, devine cunoscut pentru reportajele independente și critice pe teme precum corupția, abuzurile drepturilor omului, protestele opoziției și anexarea Crimeei. În 2014 e concediată, după ce site-ul a publicat un interviu cu un lider naționalist ucrainean. În semn de protest și solidaritate, 25 de jurnaliști Lenta.ru demisionează. Galina pleacă în Letonia, unde lansează șase luni mai târziu un nou proiect media, Meduza, al cărui motto este „Real Russia. Today”. Câștigă rapid o audiență mare și loială în Rusia și în străinătate și primește premii pentru reportajele sale de investigație, cum ar fi expunerea fabricii de troli ruși, dezvăluirea legăturilor dintre Kremlin și Panama Papers sau implicarea mercenarilor ruși în Siria și Libia. Meduza produce și podcast-uri, videoclipuri, cărți sau evenimente. Catalogată de autorități ca ”agent străin” încă din 2021, invazia Ucrainei o găsește pregătită cu opt platforme: Facebook, canale Telegram, YouTube, TikTok, Instagram, un podcast și două newsletter. Pentru cenzorii de la Kremlin, aplicația Meduza e prevăzută și cu mecanisme anti-blocking. 
Meduza amintește zilnic milioanelor de ruși că minciuna locuiește cu Putin la Kremlin și că doar adevărul îi va face liberi. Printr-o ironie a destinului, jurnalista opozantă își regăsește cumva prima sa vocație, cea medicală: Galina Timcenko combate boala cruntă și contagioasă de care suferă azi societatea rusă. 

Recomandări

O NOUĂ ACUZAȚIE
AUTOPSIA LUI LIAM PAYNE
NAVALNAYA CANDIDEAZĂ
NICUȘOR ANUNȚĂ REFERENDUM
ÎN CIUCĂ HE TRUSTS
ÎȚI ZBOARĂ CHEFUL