• Temperaturile extreme afectează pistele de aterizare de pe aeroporturi.
  • Industria modei poate pierde 65 mld.$ din cauza vremii extreme.
  • Europa poate pierde 25 mld.€ pe an dacă temperatura globală crește.

Vremea capricioasă lasă urme pe pământ și goluri în bugete. Ca să nu aibă de cheltuit bani pe echipamente electrice stricate de vremea extremă, marile aeroporturi ale lumii le mută la înălțime. Le pun pe acoperișuri ca să le ferească de inundații. Bagă bani și în piste pe care le refac cu materiale rezistente la temperaturi extreme, iar sistemele de aer condiționat primesc și ele un upgrade ca să le facă față verilor tot mai fierbinți.

Vremurile nu sunt bune nici pentru industria modei, care ar putea pierde 65 de miliarde de dolari până în 2030 din cauza fenomenelor naturale extreme prin care trec Bangladesh, Pakistan, Vietnam și Cambodgia – țările unde sunt produse cele mai multe haine. Vremea extremă schimbă programul pe care îl au muncitorii din aceste țări și îi face să fie mai puțin productivi.

În Europa, ravagiile bugetare sunt făcute de secetă, care lasă continentul fără 9 miliarde de euro în ficare an. Partea și mai proastă e că pierderile ar putea să crească până la 25 de miliarde pe an, dacă temperatura globala crește cu un grad și jumătate. Asta arată un raport al Fondului Mondial pentru Natură.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Conform unui nou raport al WWF (Fondul Mondial pentru Natură), oamenii și natura din Europa suferă din ce în ce mai mult din cauza lipsei de apă, ca urmare a deceniilor de gestionare defectuoasă a resurselor de apă și de degradare a ecosistemelor de apă dulce. Râurile și zonele umede seacă, apele subterane sunt exploatate peste limitele sustenabile, iar lacurile de acumulare și centralele hidroelectrice sunt construite ilegal și administrate în condiții nesustenabile.

Citește și