Fie că te interesează situația frontului din Ucraina sau îți alegi o destinație exotică de călătorie pe Google Earth, accesezi dintr-un click imagini de satelit ale zonei. Planeta este integral pozată din spațiu pentru noi de programul Landsat. Ce nu știi e că îi datorăm această minune unei femei modeste: Virginia Norwood.
Născută în 1923 într-o familie de matematicieni și fizicieni, primește cadou la 9 ani o riglă de calcul! Tatăl fiind militar, Virginia va schimba multe școli. Având mereu alți colegi, va alege să se împrietenească cu cifrele, fără să știe că vor rămâne ”best friends forever”.

Elevă eminentă, profesorii îi prevăd un viitor strălucit ca… bibliotecară! Ea nu ține cont de mentalitatea epocii și se înscrie la Massachussetts Institute of Technology, unde își ia diploma în fizică matematică. Angajată în US Army Signal Corps, urmează în paralel studii de inginerie la Universitatea Rutgers. Lucrând pe radarele meteo, patentează un reflector radar pentru baloanele meteo și concepe o antenă cu micro-unde. Se transferă apoi la Los Angeles la Hughes Aircraft Company. În următorii 36 ani, proiectează antene, link-uri de comunicare și module optice, dar și dispozitivul cu micro-unde Surveyor, care transmite înapoi imaginile de pe Lună.

Încununarea carierei ei e scannerul multispectral Landsat. Îl concepe cu 6 benzi de frecvență, când inginerii puteau asigura doar 4. Virginia nu se lasă, azi sateliții Landsat având 7 benzi. Programul Landsat e cel care ne-a cartografiat planeta, după secole de explorare aproximativă.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

În timp ce marii bărbați romantici s-au avântat mereu spre cer, o femeie practică a ales să cunoaștem mai întâi Pământul de pe care visăm să fugim. După 96 ani și multe premii, Virginia Norwood a plecat în luna martie la stele. Spre deosebire de colegii ei de școală, pariez că acestea au primit-o ca pe una dintre ele.