• Președintele ungar spune că a acceptat invitația pentru întâlnirea cu Zelenski.
  • Rusia confirmă cooperarea cuprinzătoare în domeniul apărării cu Coreea de Nord.
  • Trei persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra minelor de cărbune din Ucraina.

UPDATE ORA 20.00- Soldații ucraineni trag cu obuziere lângă Bakhmut

Aceste imagini arată membri ai serviciului ucrainean trăgând cu un obuzier L119 către trupele rusești, în apropierea orașului Bakhmut.

Bakhmut – care a cunoscut cea mai aprigă luptă urbană de la al Doilea Război Mondial – a fost luat de Rusia în mai.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Pierderea orașului a fost un mare impuls psihologic pentru Rusia și a devenit o caracteristică emblematică a eșecului contraofensivei Ucrainei.

Cu toate acestea, după cum arată aceste imagini, luptele continuă în regiune.

UPDATE ORA 17.00- Washingtonul a impus sancțiuni Expobank la începutul acestei luni.

Statele Unite au emis vineri o licență generală care autorizează unele tranzacții cu Expobank, lovită de sancțiuni din Rusia, până pe 21 martie

Expobank a propus să cumpere unitatea HSBC din Rusia, iar licența generală ar trebui să ușureze plecarea mult așteptată a creditorului britanic din țară.

UPDATE ORA 15.00- Kremlinul preia temporar în proprietate cea mai mare reprezentanță auto din Rusia

Vladimir Putin a adăugat cel mai mare dealer auto din Rusia – Rolf – pe lista companiilor cu capital străin plasate sub controlul temporar al statului.

Transferul acțiunilor sale a fost stabilit într-un decret publicat astăzi pe un site guvernamental.

Kremlinul a declarat că mișcarea a fost „determinată pur și simplu de logica comercială și de situația economică internațională”.

În acest an, Rusia a preluat controlul temporar asupra mai multor filiale ale unor companii occidentale și asupra participațiilor firmelor occidentale în societăți mixte locale, ca răspuns la confiscările de active rusești în Occident.

Producătorul de bere Carlsberg și gigantul produselor lactate Danone se numără printre companiile afectate.

Rolf, care a vândut în mod tradițional o gamă largă de mașini străine, aparține unei companii cu sediul în Cipru.

Compania a fost fondată de omul de afaceri rus Serghei Petrov, care locuiește în Austria și care a fost acuzat de autoritățile ruse de canalizarea ilegală a banilor în străinătate, acuzație pe care o neagă.

UPDATE ORA 13.00- Kremlinul califică drept „pulp fiction” raportul WSJ potrivit căruia șeful Wagner a fost asasinat de un aliat al lui Putin

Kremlinul a acuzat Wall Street Journal că a publicat „pulp fiction” după ce a relatat că moartea șefului Wagner Group, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion a fost orchestrată de oficialul rus de securitate Nikolai Patrușev.

Ziarul a relatat că avionul privat al liderului grupului de mercenari a fost doborât de o mică bombă plasată sub o aripă.

Raportul cita oficiali anonimi din serviciile de informații occidentale și un fost ofițer rus de informații.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că a văzut articolul, dar că nu îl va comenta, înainte de a adăuga: „În ultima vreme, din păcate, Wall Street Journal a fost foarte pasionat de a produce pulp fiction”.

UPDATE ORA 12.00- Ucraina doboară 24 din cele 28 de drone de atac lansate în timpul asaltului rusesc de peste noapte

Ucraina a doborât 24 din cele 28 de drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, a declarat forțele aeriene ale națiunii.

Dronele de fabricație iraniană au fost distruse deasupra unor părți din centrul, sudul și vestul Ucrainei, a adăugat aceasta.

Cel puțin doi răniți au fost raportați la Kiev, în cel de-al șaselea atac de acest fel asupra capitalei în această lună.

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat pe Telegram că o dronă a lovit un bloc de locuințe din cartierul Solomyanskyi, la sud de centrul orașului, declanșând un incendiu la etajele superioare care a fost rapid pus sub control.

Ucraina a devenit pricepută în interceptarea dronelor care sunt desfășurate de Rusia aproape în fiecare zi.

Rata de interceptare este mai mică în cazul rachetelor, Ucraina doborând 1.600 din cele aproximativ 7.400 lansate de forțele rusești de la începutul invaziei, a declarat anterior armata de la Kiev.

UPDATE ORA 10.00- Rusia amenință că va rupe legăturile dacă SUA îi confiscă activele

Rusia ar putea rupe legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul va confisca activele rusești înghețate din cauza conflictului ucrainean, a declarat vineri agenția de presă Interfax, care îl citează pe ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Ryabkov.

Statele Unite „nu trebuie să acționeze cu iluzia… că Rusia se agață cu ambele mâini de relațiile diplomatice cu această țară”, a declarat Ryabkov.

UPDATE ORA 08.00

Bombele rusești au vizat joi teritoriile a două mine de cărbune din orașul ucrainean Torețk, în estul regiunii Donețk, provocând moartea a trei persoane și rănirea a cel puțin cinci civili, a anunțat ministrul de interne.

UPDATE ORA 05.00 – Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite după ce Rusia a bombardat două mine de cărbune din Torețk

Ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko a declarat că cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite după ce Rusia a bombardat două mine de cărbune din Torețk, în regiunea ucraineană Donețk (est). Aproximativ 32 de mineri care se aflau în subteran în momentul atacului au fost aduși în siguranță la suprafață, a adăugat el. Atacul a avariat, de asemenea, clădiri și echipamente administrative.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Împrumuturile interne ale Ucrainei vor trebui să crească pentru a depăși primele două luni ale anului viitor din cauza lipsei de sprijin extern, a declarat ministrul de finanțe al țării.

Atât SUA, cât și UE se străduiesc să ajungă la un acord cu privire la o nouă finanțare a ajutorului pentru Kiev, lăsând miliarde de dolari și de euro în incertitudine, în timp ce războiul împotriva Rusiei continuă.

Din păcate, în ianuarie și februarie, deciziile luate de parteneri nu sunt suficiente pentru ca noi să ne putem descurca singuri. De aceea, acum avem în vigoare un mecanism de plan B”, a declarat agenția de presă Interfax, citată de Serhiy Marchenko.

În afară de împrumuturi, acesta include plăți în avans ale dividendelor companiilor de stat.

Citește și