• Miniștrii de externe israelieni, palestinieni și din Orientul Mijlociu vor călători luni la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii lor din Uniunea Europeană.
  • Aproape 20.000 de copii au fost „născuți în iad” în timpul războiului din Gaza, spune UNICEF.
  • SUA au lovit vineri noi rachete antinavă Houthi în Yemen, potrivit unui oficial american.

UPDATE ORA 23.00 – Adjunctul unității de informații a Forței Quds a IRGC s-a aflat printre cei uciși la Damasc, potrivit presei iraniene

Șeful unității de informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice al Iranului (IRGC) Quds Force din Siria s-a numărat printre cei uciși în atacul de sâmbătă de la Damasc, potrivit presei de stat iraniene IRNA.

Hojjatollah Omidvar – care, potrivit IRGC, este cunoscut și sub numele de Sadegh Omidzadeh – era șeful adjunct al unității de informații a Forței Quds din Siria, potrivit agenției de știri semioficiale iraniene Student News Network (SNN).

Forța Quds a IRGC este una dintre cele cinci ramuri ale unității Gardienilor Revoluției însărcinate cu operațiunile externe. IRGC i-a identificat pe ceilalți patru membri IRGC uciși ca fiind consilieri militari pe nume Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi, Saeed Karimi și Mohammad Amin Samadi.

Recomandări

CĂLĂTORII DE LUX
C.E. AJUTĂ FERMIERII
ZBOARĂ DE AICI!
ION CRISTOIU
TIKTOK DĂ INTERDICȚIE ÎN RUSIA
DESTINAȚIA IDEALĂ

UPDATE ORA 22.00 – Raisi din Iran promite să riposteze după presupusul atac israelian asupra unor consilieri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice

Președintele iranian Ebrahim Raisi a condamnat ferm sâmbătă moartea a cinci membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran într-un presupus atac israelian cu rachete asupra capitalei siriene Damasc, potrivit presei de stat iraniene Press TV.

Reacționând la acest atac – în ceea ce reprezintă cea mai recentă escaladare a ostilităților de tip „tit-for-tat”, care riscă să se transforme și mai mult într-un conflict regional mai amplu – Raisi a promis că Iranul va riposta, afirmând că astfel de acte „lașe” nu vor rămâne fără răspuns.

Raisi a mai spus că atacul va fi „o altă pată pe dosarul tuturor guvernelor care pretind că sunt apărătorii drepturilor omului, deoarece a încălcat spațiul aerian al Siriei și a călcat în picioare legile umane și internaționale”, potrivit presei de stat iraniene.

Ministerul sirian al Apărării a afirmat că Israelul „a lansat un atac aerian de pe Înălțimile Golan la ora locală 10:20 a.m. care a vizat o clădire rezidențială din cartierul Mazzeh din Damasc”. Într-o declarație, ministerul a precizat că apărarea sa a reușit să intercepteze și să doboare „un număr de rachete ale inamicului”.

UPDATE ORA 21.00 – Atacurile coloniștilor au ca scop curățarea etnică a Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei ocupate, spune un politician palestinian

Mustafa Barghouti, un politician palestinian și lider al Mișcării Inițiativei Naționale, a declarat pentru Al Jazeera că, începând cu 7 octombrie, atacurile coloniștilor israelieni ilegali asupra palestinienilor s-au înrăutățit „mult mai mult”.

„Fiecare israelian crede că are permisul de a ucide palestinieni”, a spus el. „Acum este atât de frecvent încât coloniștii se îmbracă în soldați … și atacă comunitățile palestiniene”.

„În plus, coloniștii sunt înarmați și sunt și mai înarmați acum, cu Ben-Gvir la guvernare. El și-a făcut o misiune în viață din a înarma fiecare colonist israelian”, a continuat el.

UPDATE ORA 20.00 – Senator american: Premierul israelian „și-a exprimat clar poziția” cu privire la crearea unui stat palestinian

Comentariile senatorului american Bernie Sanders vin după ce președintele Biden a negat că afirmațiile lui Netanyahu de vineri ar fi manifestat opoziție față de un stat palestinian.

Sâmbătă, Netanyahu a dublat aceste comentarii, declarând că „nu va face niciun compromis” în ceea ce privește controlul de securitate israelian asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan și că acest lucru „se opune unui stat palestinian”.

„Netanyahu și-a exprimat clar poziția: nu va permite niciodată un stat palestinian, niciodată”, a afirmat Sanders într-o declarație de sâmbătă.

UPDATE ORA 19.00 – Israelul a creat și „finanțat” Hamas, afirmă cel mai înalt diplomat al UE

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat vineri că Israelul a creat și finanțat Hamas pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de partidul Fatah.

„Hamas a fost finanțat de guvernul israelian pentru a încerca să slăbească Autoritatea Palestiniană, Fatah”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, într-un discurs susținut la Universitatea din Valladolid, Spania.

„Credem că o soluție cu două state [israelian și palestinian] trebuie să fie impusă din exterior pentru a readuce pacea, chiar dacă, și insist, Israelul își reafirmă refuzul [acestei soluții], iar pentru a împiedica acest lucru au mers până la a crea chiar Hamas”, a spus Borrell.

UPDATE ORA 18.00 – Personalul american a fost rănit în atacul asupra bazei aeriene Al-Asad din Irak, afirmă un oficial american

Personalul american a fost rănit într-un atac asupra bazei aeriene Al-Asad din Irak, afirmă un oficial american. Nu a fost imediat clar cât de mulți membri ai personalului au fost răniți sau care este starea lor.

Nu a existat nicio revendicare de responsabilitate pentru atac. Sharhabil al-Obaidi, primarul orașului al-Baghdadi din provincia Anbar, a declarat sâmbătă pentru CNN că baza aeriană Al-Asad a fost ținta mai multor rachete, care au fost interceptate de apărarea aeriană. Rachetele au fost lansate de la nord-est de zona al-Baghdadi, a precizat el.

Începând de joi, forțele americane și ale coaliției au fost atacate de peste 143 de ori în Irak și Siria de la 7 octombrie, în condițiile în care milițiile șiite susținute de Iran au lansat atacuri repetate cu drone și rachete. Forțele americane din Irak și Siria operează în cadrul coaliției pentru înfrângerea ISIS.

UPDATE ORA 17.00 – Iranul condamnă raidul ucigaș asupra Damascului

Există acum o reacție oficială din partea ministerului iranian de externe la raidul aerian de astăzi asupra capitalei siriene, care a ucis cel puțin patru membri ai IRGC.

Ministerul a acuzat Israelul pentru acest atac, pe care l-a catalogat drept o „încercare disperată de a răspândi instabilitatea” în regiune.

Purtătorul de cuvânt Nasser Kanani a declarat, de asemenea, presei de stat că Iranul „își rezervă dreptul de a răspunde terorismului organizat al falsului regim sionist la momentul și locul potrivit”. De asemenea, el a îndemnat țările străine și organizațiile internaționale să condamne atacul.

UPDATE ORA 16.00- Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărut sâmbătă pentru a respinge declarațiile președintelui american Joe Biden

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărut sâmbătă pentru a respinge declarațiile președintelui american Joe Biden despre statutul palestinian după încheierea războiului împotriva Hamas din Gaza.

Biden a spus vineri că a vorbit cu Netanyahu despre posibile soluții pentru crearea unui stat palestinian independent, sugerând că o cale ar putea implica un guvern nemilitarizat.

O declarație din biroul premierului israelian spunea:

 „În conversația sa cu președintele Biden, prim-ministrul Netanyahu și-a reiterat politica conform căreia, după ce Hamas este distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul securității asupra Gazei pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană”.

Solicitat să clarifice dacă Netanyahu se opune oricărui tip de stat palestinian, biroul său nu a răspuns imediat.

Apelul lui Biden cu Netanyahu a fost primul în aproape o lună, a spus Casa Albă. Întrebat dacă o soluție cu două state era „imposibilă” în timp ce Netanyahu era în funcție, Biden a răspuns: „Nu, nu este”.

El a spus că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state și că există o serie de tipuri posibile.

Netanyahu s-a oprit înainte de a respinge direct și explicit a statului palestinian. Dar joi a spus că în orice aranjament în viitorul previzibil:

 „Cu sau fără acord, Israelul trebuie să aibă control de securitate asupra întregului teritoriu la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiție necesară. Se ciocnește de principiul suveranității, dar ce poți face.”

Discuțiile de pace susținute de SUA cu privire la așa-numita „soluție a două state” care ar vedea Israelul să trăiască cot la cot cu un stat palestinian din Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, s-au prăbușit în urmă cu un deceniu.

UPDATE ORA 15.00- Hamas respinge comentariile lui Biden asupra statului palestinian

Un înalt oficial al Hamas a respins sâmbătă comentariile președintelui american Joe Biden despre posibilitatea ca Israelul să fie de acord cu înființarea unui stat palestinian, relatează AFP.

Vineri, Biden a spus că este încă posibil ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să fie de acord cu o formă de stat palestinian după ce cei doi lideri au vorbit la telefon pentru prima dată în aproape o lună.

„Iluzia că Biden predică despre un stat al Palestinei și despre caracteristicile sale nu ne păcălește poporul”, a declarat Izzat al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas, într-un comunicat. „Biden este un partener deplin în războiul genocid, iar oamenii noștri nu se așteaptă la nimic bun de la el”.

UPDATE ORA 14.00- O lovitură israeliană în sudul Libanului a ucis doi membri Hamas, spune o sursă de securitate

O lovitură israeliană în sudul Libanului a ucis sâmbătă doi membri ai grupării militante palestiniene Hamas în timp ce călătoreau într-o mașină, au declarat trei surse de securitate din Liban pentru Reuters.

Israelul a desfășurat lovituri aeriene în sudul Libanului împotriva grupărilor militante palestiniene cu sediul acolo, precum și a aliatului lor libanez Hezbollah, un grup armat puternic, care au tras cu rachete peste graniță spre Israel.

UPDATE ORA 13.00- Zeci de protestatari s-au adunat vineri seara în fața reședinței premierului israelian Benjamin Netanyahu

Zeci de protestatari s-au adunat vineri seara în fața reședinței premierului israelian Benjamin Netanyahu, cerând eliberarea imediată a tuturor ostaticilor răpiți în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, relatează cotidianul de stânga al Israelului, Haaretz.

Protestatarii au stat în tăcere, în timp ce mai mulți au ridicat fotografii cu rudele deținute în Gaza. Potrivit lui Haaretz, poliția i-a lăsat pe protestatari să se apropie la 100 de metri de casa lui Netanyahu, până la cabina de securitate de la intrare.

UPDATE ORA 12.00- PRCS a declarat că situația umanitară din nordul Gazei „rămâne îngrozitoare”

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a declarat că situația umanitară din nordul Gazei „rămâne îngrozitoare”, oamenii revenind la „metode primitive de preparare a alimentelor și de igienă generală”. De asemenea, a mai spus că situația a fost „exacerbată de blocada continuă israeliană care împiedică livrarea ajutoarelor”.

UPDATE ORA 11.00- 165 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene în ultimele 24 de ore, spune Ministerul Sănătății

Cele mai recente cifre de la Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 165 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene în ultimele 24 de ore. Reuters a raportat că un total de 24.927 de palestinieni au fost uciși și 62.388 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie.

Ministerul nu face distincție între combatanți și necombatanți.

UPDATE ORA 10.00- Serviciile de sănătate din Gaza sunt „decimate”

Serviciile de sănătate din Gaza sunt „decimate”, cu personalul medical epuizat după trei luni de război forțat să extragă schije fără ameliorarea adecvată a durerii, să efectueze amputații fără anestezice și să privească copiii mor de cancer din cauza lipsei de facilități și medicamente, relatează Jason Burke de la Ierusalim

Zeci de interviuri cu medici și administratori medicali din Gaza dezvăluie o situație catastrofală și în deteriorare, în timp ce serviciile de sănătate se luptă să facă față a zeci de mii de victime ale ofensivei israeliene care continuă pe teritoriu și efectelor crizei umanitare acute.

Atenția s-a concentrat asupra victimelor directe ale ofensivei militare a Israelului în Gaza, dar specialiștii medicali sunt din ce în ce mai preocupați de victimele indirecte ale războiului.

Zeci de mii din Gaza, cu boli cronice care pun viața în pericol, au rămas fără tratament de luni de zile și sunt acum „fără apărare”, corpurile lor sunt slăbite de malnutriție, frig și oboseală, spun medicii. Într-un incident descris Guardianului, un copil cu o afecțiune a creierului a murit cu câteva ore înainte ca o echipă ONU să sosească cu medicamente vitale.

UPDATE ORA 01:00 – ONU afirmă că Israelul a respins aproape 70 la sută din transporturile de ajutoare pentru nordul Fâșiei Gaza

Direcția pentru afaceri umanitare a ONU în Palestina a declarat că transporturile de ajutoare atât de necesare se confruntă cu refuzuri generalizate din partea autorităților israeliene.

UNOCHA a declarat într-o informare că, deși agențiile umanitare au planificat 29 de misiuni de livrare de ajutoare în nordul Gaza în prima jumătate a lunii ianuarie, Israelul a aprobat doar șapte dintre acestea.

„În primele două săptămâni ale lunii ianuarie am asistat la o creștere dramatică a ratei de refuzuri din partea armatei israeliene a accesului în zonele din nordul Wadi Gaza”, a declarat grupul.
„Acest lucru a împiedicat intensificarea operațiunilor umanitare”.

Grupul spune că rata de refuz de 69% reprezintă o deteriorare bruscă față de lunile anterioare, când rata de respingere era de aproximativ 14%. Netanyahu a declarat recent că Israelul permite doar un nivel „minim” de asistență umanitară în Gaza.

De asemenea, grupul afirmă că „armata israeliană a refuzat 95 la sută din misiunile care implicau alocarea de combustibil și medicamente pentru rezervoarele de apă, fântânile de apă și unitățile sanitare din nord în primele două săptămâni din ianuarie”.

Știre inițială

Miniștrii de externe israelieni, palestinieni și din Orientul Mijlociu vor călători luni la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii lor din Uniunea Europeană, scrie CNN.

Miniștrii de externe din Arabia Saudită, Iordania, Egipt și secretarul general al Ligii Arabe sunt, de asemenea, programați să participe la ceea ce un oficial de rang înalt al UE a numit un „balet complex” de întâlniri.

Oficialul a declarat că Josep Borell, diplomatul șef al UE, a depus o serie de obiective pentru discuțiile de luni, care includ un stat palestinian independent, garanții de fermă pentru Israel și o normalizare deplină a relațiilor dintre Israel și țările arabe.

Oficialul a subliniat, de asemenea, că o soluție cu două state este „un obiectiv rezonabil, legitim și realizabil”.