• Există temeri că și alte conducte esențiale din apropierea centralei electrice Svartsengi ar putea fi afectate dacă fluxul de lavă nu se va diminua în curând.
  • Este a treia erupție de acest fel în peninsulă din decembrie până în prezent.
  • O înregistrare video aeriană din zonă arată o nouă fisură lungă de 3 km – o crăpătură în suprafața Pământului – care împrăștie jeturi de lavă în aer.

Starea de urgență a fost declarată în Islanda după ce lava unei erupții vulcanice a avariat conducte cheie de apă caldă. Mii de oameni din peninsula Reykjanes au fost îndemnați să limiteze consumul de apă caldă și de electricitate, deoarece reparația conductelor ar putea dura zile întregi, anunță BBC.

Există temeri că și alte conducte esențiale din apropierea centralei electrice Svartsengi ar putea fi afectate dacă fluxul de lavă nu se va diminua în curând. Este a treia erupție de acest fel în peninsulă din decembrie până în prezent.

O înregistrare video aeriană din zonă arată o nouă fisură lungă de 3 km – o crăpătură în suprafața Pământului – care împrăștie jeturi de lavă în aer. Laguna Albastră, una dintre cele mai importante atracții turistice din Islanda, a fost nevoită să se închidă din nou din cauza fluxurilor de lavă. Se așteaptă ca aceasta să rămână închisă și vineri.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Departamentul de Protecție Civilă și Managementul Situațiilor de Urgență din Islanda a declarat că încearcă să afle cum să garanteze furnizarea de apă caldă pentru cele peste 20.000 de persoane cărora li s-a raportat că accesul a fost întrerupt.

Dr. Evgenia Ilyinskaya, vulcanolog, a declarat pentru BBC că, deși centrala electrică Svartsengi este protejată într-o oarecare măsură de barierele care au fost construite în jurul ei, există conducte care furnizează apă caldă la alte 30.000 de persoane din peninsulă care sunt expuse unui risc mai imediat.

Cu toate acestea, ea a spus că se speră că viteza fluxului de lavă va scădea în curând, în mod similar cu erupțiile anterioare, iar conducta nu va fi afectată.

Potrivit Biroului meteorologic islandez, intensitatea erupției este în scădere. Toate erupțiile recente din sudul Islandei au implicat lava care se revarsă din fisuri, mai degrabă decât exploziile vulcanice care provoacă trimiterea de cenușă în atmosferă – cum a fost cazul țării în 2011.

Citește și