• Taghi Askari, în vârstă de 100 de ani, s-a pregătit să se scufunde așa cum a mai făcut-o de atâtea ori, la Campionatele Mondiale din 2024.
  • Mai sunt două săptămâni până la Campionatele Mondiale Aquatics Masters, unde va fi cel mai în vârstă concurent.
  • Taghi Askari: „ Întotdeauna am iubit scufundările.

Aflat pe marginea unei platforme, Taghi Askari, în vârstă de 100 de ani, s-a pregătit să se scufunde așa cum a mai făcut-o de atâtea ori. Iranianul a câștigat o medalie de argint și una de bronz la prima ediție a Jocurilor Asiatice din 1951, iar Askari nu și-a pierdut niciodată pasiunea pentru acest sport, scrie CNN.

Scufundarea sa de demonstrație de la Campionatele Mondiale din 2024 de la Doha a marcat vineri două săptămâni până la Campionatele Mondiale Aquatics Masters, unde va fi cel mai în vârstă concurent.

„Am avut o dragoste pentru scufundări de când eram adolescent și până astăzi. Întotdeauna am iubit scufundările. Nimic nu s-a schimbat între 1951 și acum, cu excepția performanțelor mele!” a declarat Askari pentru World Aquatics.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.

Askariși-a dat seama că este pasionat de săriturile în apă, la o piscină din apropierea casei sale din copilărie, în Iran, unde alți copii făceau salturi în apă. Acest lucru i-a aprins dragostea pentru scufundări pe toată viața și a continuat să câștige medalii la Jocurile Asiatice și titluri naționale.

„Când concuram la nivel național, ultimele campionate pe care le-am făcut au fost la 41 de ani. Am obținut o medalie de aur la nivel național și, după aceea, mi-am luat rămas bun de la acest sport, dar cel puțin cu o medalie de aur”.

În perioada de când Askari a început să facă scufundări, sportul s-a schimbat enorm. „Până la Jocurile de la Teheran, în 1974, înotătorii chinezi au intrat în acest sport frumos și au început să se îmbunătățească foarte mult – noi nu i-am putut prinde, deoarece am rămas la același nivel la care am început”, a spus el.

Iranianul se va număra printre concurenții de la Campionatele Mondiale Masters Aquatics – o competiție organizată la scurt timp după campionatele mondiale de elită, deschisă participanților cu vârsta de peste 25 de ani.

Citește și: