• Un sondaj Mediafax-ZD-Aleph News arată că 77% din cei 10.000 de respondenți sunt de acord cafiecare funcție publică să aibă doar două mandate, de maximum 5 ani fiecare, iar 23% sunt împotrivă
  • Primarii de orașe ar trebui să vină din business, să aibă cel puțin 30 de ani, să poată pleca din funcție și după un an dacă nu sunt eficienți, iar după două mandate să fie eligibili pentru alte joburi
  • Oamenii cu potențial din mediul business trebuie atrași în serviciul public deoarece au tot know-how-ul necesar pentru a genera valoare, afirmă Adrian Sârbu.

Nemo: Prima întrebare. În România, Executivul e reprezentat de două instituții: instituția președintelui și instituția prim-ministrului. Ești de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o votezi direct și uninominal? A doua întrebare. Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani? Iar a treia întrebare: Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

Hofi: 77% vor ca mandatele să fie limitate la cel mult 5 ani, adică să poți fi un maximum de 10 ani la conducere, în orice funcție publică. Pot să mă declar nemulțumit de această decizie pentru că îmi dau seama că dacă această lege- putem considera că aceasta va deveni o lege – dacă ar funcționa, Clujul nu ar putea avea primar ca Emil Boc pentru că după două mandate, după 10 ani, nu mai spun că la primari sunt mandate de 4 ani, deci după 8 ani, cel mult 10, el ar fi trebuit să plece. La fel și în alte funcții. L-ați pomenit mai devreme pe Bolojan, un om foarte capabil, ar fi trebuit să plece. Mugur Isărescu, care este guvernator de 30 de ani, ar fi trebuit să plece. Mi se pare că din cauza faptului că sunt dezamăgiți unii, poate în prezent de Klaus Iohannis, că despre el am vorbit cel mai mult, din acest motiv românii nu își dau seama că pot să-i piardă și pe oamenii cu adevărat valoroși care fac o treabă serioasă în funcția în care sunt. Ăsta este marele pericol, în primul rând pentru primari.

Adrian Sârbu: Ți-am mai spus odată că cel mai mare succes politic al lui Emil Boc se numește non-opoziția festivalului UNTOLD. A dat cât a putut și el ajutor, nu e semnificativ ajutorul, și orașul a crescut. Și tu acum vii și spui: „domne, ce mă fac că nu mai e Emil Boc la Cluj”. Măi, dar poate este Emil Poloboc, care Emil Poloboc are 30 de ani. Și cum cred eu că un primar de oraș trebuie să vină direct din business, asta e o discriminare. Adică, domne nu ești primar în nicio localitate dacă nu ai avut angajați înainte, cu care te-ai culcat, te-ai trezit, pe care i-ai plătit și împreună cu ei ai generat valoare. În orice funcție publică nu ai voie sau nu ți se va permite în România aia ideală pe care o visăm noi…

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Hofi: Eu visez ca un primar să poată să rămână mai mult de 10 ani.

Adrian Sârbu: Nu îl dai azi afară pe Emil Boc. Următorul, Emil Poloboc, zice: „mă, dacă sunt bun stau 10 ani. Dacă nu sunt bun stau un an” și ajungem la punctul următor al sondajului. Și atât. Stau până la următorul bilanț. Cu siguranță că dl. Emil Boc știe când a intrat în funcția de primar că are un mandat, niște indici de performanță pe care nu i-a avut la Cluj, ți-am mai spus cu ce a reușit, și când iese, ajunge eligibil în alt job. În România, chiar tu ai spus, sunt grămezi de joburi. Dl. Emil Boc știe că asta e legea și după 10 ani s-a cărat.

Hofi: E o lege greșită.

Nemo: De ce e greșită?

Hofi: Ați spus ceva mai devreme. Că Emil Boc a fost slab ca prim-ministru, dar că e bun ca primar. Și ce facem aici, îl ducem pe Emil Boc până își găsește job?

Adrian Sârbu: România nu e obligată să-i asigure lui Emil Boc salariu pe viață. Nimănui. România îi oferă lui Emil Boc șansa de a ocupa o funcțe publică bine plătită, respectată, cu indici de performanță, după care dl. Emil Boc se duce și face altceva în viață. Poate, cu siguranță, că nu va mai avea salariul, că nu cred că avea salariu ca primar mai mult de 3-4 mii de euro brut. Nu știu cât are un primar, dar trebuie să fie pe acolo. Tu vii pe partea ailaltă și spui: “stai, mă, dar toți primarii sunt corupți, toți primarii fură blat cu cei cărora le dau lucrări publice, grămezi de bani se sifonează, rezultatele nu există”. Singura formă dovedită în lume e mandatul limitat. Pentru orice funcționar public nu mai mult de două mandate. Nu vreau să intre mai devreme de 30 de ani pentru că trebuie să fie pregătit, așa cum intră magistrații. Magistrații nu ajung magistrați cum ies din facultate. Și eu spun așa: mâine, dlui Pavăl i-a venit rândul să fie primar la Bacău. Domne, 5 ani măcar ești obligat să te duci într-o funcție publică. Să nu mai spui nu mă bag în politică. Dl. Pavăl, eu te votez mâine orice. De ce să nu folosim în serviciul public oameni cu potențial? Dl. Pavăl o să spună: „domne, eu nu vreau să fiu în serviciu public”. Nu știu dacă nu cumva ești obligat. „Bine domne, nu vine dl. Pavăl, dar vine dl. Nemo”. „Domne, aș vrea să ocup o funcție publică. Primar, șef de serviciu, ceva în administrație”. „Dl. Nemo, dumneata dai examen și vom vedea cum vei fi evaluat. Și poți să stai 10 ani”. „Aoleu, și eu după aia ce fac? N-am pensie specială?” Nu. Dumneata ești bine plătit, dacă bagi mâna în caraiman o să fii bine pedepsit, bine remunerat, te facem de râs și de rușine și să-ți pierzi creditul. Punct. Soto. Două mandate. Nu două mandate la Parlament, două la Guvern, două la Președinție, două la Prefectură, două la Primărie că mă cheamă Pristanda al politicii contemporane.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

  1. În România, Executivul e reprezentat de două instituții: instituția președintelui și instituția prim-ministrului. Ești de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, președinte/premier, pe care să o votezi direct și uninominal?

DA -44%

NU-56%

  • Ai fost de acord să votezi electronic și uninominal. Ești de acord ca fiecare funcție publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA-77%

NU-23%

  • Ești de acord ca pentru accederea în orice funcție publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA-90%

NU-10%

Citește și