• NASA propune o metodă de „însămânțare” a atmosferei cu gheață.
  • Ideea vizează reducerea vaporilor de apă, un gaz cu efect de seră.
  • Unii cercetători spun că se pot produce alte dezechilibre climatice.

Experții de la NASA au un plan de a îngheța încălzirea globală. Ideea lor este să arunce cu gheață în atmosferă, săptămânal. Metoda ar putea opri creșterea gazelor cu efect de seră.

Ce presupune planul avansat de NASA?

„Planul creat de NASA și agenția de studii climatice NOAA propune injectarea a două tone de gheață în atmosferă săptămânal, folosind avioane de mare altitudine. Aceste avioane zboară la 58.000 de picioare, mult deasupra zborurilor comerciale, pentru a împrăștia particulele de gheață în stratosferă. Scopul este de a îngheța vaporii de apă înainte ca aceștia să se transforme în gaze cu efect de seră, contribuind astfel la reducerea încălzirii globale. Joshua Schwarz de la NOAA, autorul principal al studiului, subliniază că aceasta este o soluție experimentală, care nu va contracara direct efectele dioxidului de carbon, dar ar putea răci atmosfera cu un procent mic”, spune Felix Damian.

Care sunt beneficiile și riscurile acestui plan?

„Beneficiul major al planului este reducerea potențială a vaporilor de apă, principalul gaz cu efect de seră responsabil pentru jumătate din efectul de seră al planetei. Planul ar putea, teoretic, să reducă temperaturile globale cu 10% în zonele țintite, cum ar fi Punctul Rece din Pacificul de Vest. Cu toate acestea, există preocupări semnificative legate de efectele secundare ale manipulării atmosferei Pământului. Experții avertizează că acest tip de geoinginerie ar putea genera probleme noi și imprevizibile, comparând procesul cu o poveste în care soluțiile la o problemă inițială duc la crearea altor probleme” relatează Felix Damian.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Cum se poziționează comunitatea științifică față de acest plan?

„În timp ce unii cercetători, inclusiv Joshua Schwarz de la NOAA, consideră că planul merită explorat ca o soluție potențială la schimbările climatice, alții sunt sceptici. Andrew Weaver, un climatolog de la Universitatea din Victoria, și Lynn Russell, chimist atmosferic la Scripps Institution of Oceanography, subliniază necesitatea de a aborda problema inițială – emisiile de dioxid de carbon – în loc să recurgem la soluții care ar putea avea efecte secundare imprevizibile. Comunitatea științifică recunoaște că, deși ideea este interesantă, există multe incertitudini care trebuie examinate înainte de a considera implementarea la scară largă” a declarat Felix Damian, editor Aleph News.

Citește și