• Fără a furniza nicio dovadă, Președintele din Ucraina a declarat într-o conferință de presă: „Pot spune că Rusia se pregătește să mobilizeze 300.000 de militari până la 1 iunie”.
  • Moscova a negat afirmațiile că intenționează să mobilizeze 300.000 de noi soldați până la sfârșitul lunii iunie.
  • „Înțelegem clar pentru ce se pregătește Rusia, ce vor și pentru ce vor atrage soldați în armata lor”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 21:40 – NATO caută să creeze o punte de legătură pentru aderarea Ucrainei, spune Blinken

Antony Blinken a declarat reporterilor că NATO este „intens concentrată asupra viitorului”. Vorbind în timp ce Suedia s-a alăturat pentru prima dată unei reuniuni a alianței în calitate de nou membru, dl Blinken a declarat că se discută o cale de aderare a Ucrainei în viitor.

„Am reafirmat că viitorul Ucrainei este în NATO [și] obiectivul nostru acum este de a crea o punte către aderarea deplină a Ucrainei, oferind sprijin suplimentar și o cooperare mai mare pe măsură ce Ucraina face reformele necesare pentru a adera la alianță”.

El a lăudat progresele Ucrainei în respingerea Flotei rusești din Marea Neagră, dar a spus că este esențial să se acorde mai mult ajutor Kievului. El a adăugat că dorește ca Ucraina să aibă o armată care să descurajeze agresiunile și să se poată apăra în mod corespunzător și că sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la modul în care se poate realiza acest lucru.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Aliații din NATO sunt în curs de a se dubla și de a se dubla pentru a găsi noi arme pentru Kiev, a adăugat el.

UPDATE ORA 20:00 – Atacurile ucrainene ar fi afectat 15% din capacitatea rafinăriilor rusești

Loviturile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești ar fi putut întrerupe peste 15% din capacitatea Moscovei, a afirmat un oficial NATO.

„În ceea ce privește pagubele, loviturile au perturbat probabil mai mult de 10% din capacitatea rafinăriilor rusești, poate mai mult de 15%”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului. „În funcție de amploarea pagubelor, reparațiile ar putea dura considerabil”.

Kievul a căutat în permanență să incendieze rafinăriile de pe teritoriul rusesc în încercarea de a lovi capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul continuu, folosind drone și rachete în acest scop.

Petrolul este unul dintre principalele exporturi de război ale Rusiei – țări precum India profitând de sancțiunile occidentale pentru a cumpăra țiței rusesc ieftin în cantități masive.

UPDATE ORA 18:30 – Secretarul general al NATO susține că Ucraina nu cere trimiterea de unități de luptă ale alianței, ci solicită asistență militară sporită

Secretarul general al NATO susține că Ucraina nu cere trimiterea de unități de luptă ale alianței, ci solicită asistență militară sporită. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: „Alianța nu are de gând să trimită trupe în Ucraina”.

UPDATE ORA 18:00 – Şeful Ministerului polonez de Externe a declarat că ţările NATO au decis să creeze o misiune de alianţă în Ucraina

Şeful Ministerului polonez de Externe a declarat că ţările NATO au decis să creeze o misiune de alianţă în Ucraina . Potrivit acestuia, crearea unei misiuni nu înseamnă intrare directă în conflict.

„Dar aceasta înseamnă că acum vom putea folosi capacitățile de coordonare, antrenament și planificare ale NATO pentru a sprijini Ucraina într-un mod mai coordonat”.

El a explicat, în special, că un număr mai mare de militari ucraineni va fi instruit în Polonia.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia reține alți trei suspecți în urma atacului terorist

Moscova a reținut alte trei persoane suspectate de implicare în atacul în masă de luna trecută de la o sală de concerte, a anunțat serviciul de securitate FSB, citat de agenția de securitate.

Printre cei arestați se numără un cetățean rus și doi cetățeni străini, toți originari din Asia Centrală. Aceștia au fost reținuți la Moscova, Ekaterinburg și Omsk, a precizat agenția de presă Interfax.

Cel puțin 144 de persoane au fost ucise în atacul de la sala de concerte Crocus, în apropiere de Moscova.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, deși Rusia a afirmat în repetate rânduri că Ucraina se află în spatele acestuia. Ucraina a negat ferm acest lucru, iar Occidentul a declarat că nu există dovezi că Kievul a fost implicat.

UPDATE 15:00

În cazul atacului terorist de la Crocus, au apărut trei noi inculpați: un cetățean rus și doi cetățeni străini au fost reținuți la Moscova, Ekaterinburg și Omsk, spune FSB.

Doi noi inculpați în cazul atacului terorist de la Crocus au transferat bani pentru achiziționarea de arme și vehicule folosite de teroriști. Cel de-al treilea a fost implicat direct în recrutarea complicilor și finanțarea atacatorilor, afirmă FSB. Toți cei trei deținuți sunt din regiunea Asiei Centrale.

UPDATE 14:00-Franța crede că Rusia va încerca să vizeze Jocurile Olimpice de la Paris

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu are nicio îndoială că Rusia va încerca să vizeze Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.

„Nu am niciun fel de îndoială, inclusiv în ceea ce privește informațiile”, a declarat dl Macron.

Franța și-a ridicat deja alerta de securitate la cel mai înalt nivel în urma atacului terorist mortal de lângă Moscova de luna trecută.

Atacul de la sala de concerte Crocus, care a ucis cel puțin 144 de persoane, a fost revendicat de Statul Islamic.

Zeci de mii de ofițeri de poliție, soldați și agenți de securitate vor fi desfășurați pentru a proteja Jocurile din această vară.

UPDATE 13:00-Votul SUA privind ajutorul pentru Ucraina, „la câteva săptămâni distanță” – raport

Oficiali republicani de top au distrus speranțele că ajutorul pentru Ucraina ar putea fi adoptat în curând, declarând pentru Bloomberg că un vot este încă „la câteva săptămâni distanță”.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, declarase anterior că votul va avea loc „imediat după Paște”, dar acest lucru nu s-a concretizat.

Ajutorul american pentru Ucraina a fost amânat din toamna anului trecut din cauza opiniilor contradictorii din Congres – susținătorii republicani ai lui Donald Trump încercând în mare măsură să blocheze proiectul de lege.

Pachetul de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a fost adoptat în Senat cu sprijin bipartizan în februarie, dar dl Johnson a zăbovit până acum în ceea ce privește supunerea la vot în Camera condusă de republicani.

Ucraina a avertizat că armata sa ar putea fi nevoită să se retragă și mai mult dacă ajutorul militar american continuă să fie amânat.

UPDATE 12:00-Rusia afirmă că se află într-o „confruntare directă” cu NATO

Relațiile dintre Rusia și NATO au alunecat până la nivelul de confruntare directă, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a afirmat că unele țări NATO sunt implicate în războiul din Ucraina și că alianța militară își extinde infrastructura militară spre granițele Rusiei.

„De fapt, NATO continuă să își demonstreze esența, deoarece NATO a fost concepută ca o alianță, configurată, creată și gestionată de Statele Unite ca un instrument de confruntare, în primul rând pe continentul european”, a declarat Peskov.

„NATO continuă să își îndeplinească funcțiile în acest sens, care, totuși, nu contribuie în niciun fel la securitatea, predictibilitatea și stabilitatea pe continent, ci dimpotrivă – reprezintă un factor destabilizator.”

NATO marchează astăzi cea de-a 75-a aniversare, iar miniștrii de externe se reunesc pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Alianța afirmă că a încercat să evite o confruntare directă cu Rusia, iar în această dimineață ministrul britanic de externe, Lordul Cameron, a exclus posibilitatea de a pune bocanci pe teren în Ucraina.

UPDATE 11:00-Marea Britanie exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina

Ministrul britanic de externe a spus că trupele NATO nu vor fi trimise în Ucraina.

Cameron a declarat pentru emisiunea Ukrainecast de la BBC că alianța militară „are în vedere o misiune NATO pentru Ucraina, nu o misiune NATO în Ucraina”.

Alianța a evitat să pună bocanci pe teren în Ucraina, deoarece nu dorește un conflict direct cu forțele rusești.

Cu toate acestea, președintele francez Emmanuel Macron – uneori văzut ca un perturbator diplomatic – a sugerat anterior că trupele NATO din Ucraina nu ar putea fi „excluse”.

Când Lordul Cameron a fost întrebat dacă ar putea vedea cizme NATO pe teren în Ucraina, el a răspuns „Nu”, adăugând: „Nu”: „Cred că nu vrem să îi oferim lui Putin o astfel de țintă, iar NATO poate face multe lucruri pentru a coordona mai bine ajutorul pe care îl acordăm Ucrainei.

„Dar, în mod fundamental, pentru țări precum Marea Britanie și pentru toți cei care sprijină Ucraina, aceasta este o chestiune de voință politică. Avem noi răbdare? Avem voință? Suntem pregătiți să oferim resursele? Acum, în cazul Marii Britanii, cu siguranță răspunsul este da”.

UPDATE 10:00-Linia electrică de înaltă tensiune către centrala nucleară Zaporizhzhia a căzut

Autoritățile ruse au anunțat că o linie electrică de înaltă tensiune către cea mai mare centrală nucleară din Europa a căzut.

Centrala Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei este în prezent ocupată de Rusia, după ce a fost luată la începutul războiului.

Conducerea controlată de Rusia a declarat că motivele pentru care linia electrică a căzut sunt în curs de investigare.

Nu a fost detectată nicio modificare a nivelului de radiații la centrală.

Au fost exprimate îngrijorări cu privire la gestionarea centralei din Zaporizhzhia de când aceasta a fost luată de forțele rusești.

Centrala nu este în funcțiune, dar se bazează pe energie externă pentru a menține răcirea materialului nuclear.

UPDATE 9:00-Șeful securității Rusiei spune că SUA au o parte de vină pentru atacul mortal din sala de concerte

Șeful consiliului de securitate națională al Rusiei a susținut că Statele Unite au o parte de vină pentru atacul comis de bărbați înarmați într-o sală de concerte din Moscova, în urma căruia 145 de persoane au fost ucise, chiar dacă o ramură a grupării Stat Islamic a revendicat atacul.

De la atacul din 22 martie de la sala Crocus, cel mai sângeros de pe teritoriul rusesc din ultimele două decenii, oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au afirmat în repetate rânduri, fără a prezenta dovezi, că acesta a fost organizat de Ucraina, care se luptă de mai bine de doi ani cu o invazie rusă.

O filială a Isis a revendicat responsabilitatea pentru atac, iar Kievul a negat în mod constant implicarea.

UPDATE 8:00-Franța respinge afirmațiile Rusiei privind un posibil dialog pe tema Ucrainei

Franța nu s-a arătat dispusă la dialog pe tema Ucrainei în timpul discuțiilor dintre miniștrii francezi și ruși ai apărării de ieri, a declarat o sursă guvernamentală franceză.

„Nu este adevărat”, a declarat sursa, după ce ministrul rus al apărării a făcut această afirmație într-o declarație.

Sursa guvernamentală a declarat că obiectivul principal al convorbirii, inițiată de Franța, a fost acela de a discuta despre amenințarea teroristă crescută.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Moscova a negat afirmațiile că intenționează să mobilizeze 300.000 de noi soldați până la sfârșitul lunii iunie.

Președintele din Ucraina Volodimir Zelenski a făcut afirmația în timp ce semna un acord de securitate pe 10 ani cu Finlanda la Kiev. Fără a furniza nicio dovadă, Zelenski a declarat într-o conferință de presă: „Pot spune că Rusia se pregătește să mobilizeze 300.000 de militari până la 1 iunie”.

Mai târziu, în discursul său video de noapte, el a spus: „Înțelegem clar pentru ce se pregătește Rusia, ce vor și pentru ce vor atrage soldați în armata lor”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse, a declarat că afirmația Președintelui ucrainean este „neadevărată”.

Citește și