• Pedro Sánchez și-a suspendat atribuțiile publice din cauza controverselor care îl vizează pe el și pe soția lui.
  • Atacurile „de dreapta” asupra familiei sale și acuzațiile împotriva soției sale, Begoña Gómez, au contribuit la decizia Premierului de a se retrage de la îndatoririle publice.
  • Ancheta preliminară asupra soției sale ridică întrebări cu privire la continuarea în funcție a lui Sánchez.
  • Premierul spaniol va anunța dacă demisionează pe 29 aprilie.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a declarat că ia în considerare demisia, din cauza atacurilor cu care el și soția sa s-au confruntat în ultimele săptămâni, scrie Bloomberg.

Sánchez, în vârstă de 52 de ani, a spus că își anulează toate aparițiile publice din următoarele zile, pentru a reflecta asupra situației, urmând să își anunțe decizia pe 29 aprilie.

„Merită toate astea?”, a scris Sánchez, pe X. „Sincer, nu știu.”

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Miercuri, o instanță spaniolă a anunțat că deschide o anchetă în urma unei plângeri penale depuse de un sindicat mic. Ancheta o va viza pe soția lui Sánchez, Begona Gomez, pentru presupusul trafic de influență în afacerile din trecut, în timp ce lucra pentru o universitate.

Anunțul lui Sánchez adaugă și mai multă incertitudine politică în Guvernul său. Coaliția minoritară a Premierului este cel mai slab Guvern al Spaniei în aproximativ 90 de ani.

Țara se pregătește pentru alegeri cu miză ridicată pe 12 mai în Catalonia, a doua cea mai mare regiune, unde socialiștii săi încearcă să obțină o victorie clară împotriva partidelor separatiste. Tot în această lună, la alegerile din regiunea bogată a Țării Bascilor, două partide naționaliste combinate au obținut aproximativ 70% din voturi.

Organizația care a depus plângerea legală împotriva lui Begona Gomez este un grup de „extremă dreapta”, a spus Sánchez. Scandalul a fost larg acoperit mai multe săptămâni de un grup de site-uri de știri, majoritatea critice la adresa Guvernului. În scrisoarea sa, Sánchez a spus că judecătorul va chema drept martori conducătorii acestor site-uri care sunt „clar de dreapta și de extremă dreapta”.

Sánchez a mai spus că liderul opoziției, Alberto Núñez Feijoo, care conduce Partidul Popular conservator, și Santiago Abascal, de la partidul de extremă dreapta Vox, urmăresc o strategie de „hărțuire și demolare” îndreptată împotriva sa de mai multe luni.

Gomez, care a păstrat în mare parte distanța de ochii publicului de când soțul său a devenit Premier în 2018, s-a găsit în centrul atenției după ce niște rapoarte au arătat că a avut o relație de afaceri cu proprietarii unei companii de turism, care au primit ulterior, în timpul pandemiei, un pachet mare de salvare finanțat de stat.

Citește și