• Rafael Grossi a cerut marți Teheranului să adopte măsuri „concrete” pentru a stimula colaborarea.
  • ONU încearcă să restabilească supravegherea activităților atomice ale Iranului.
  • Teheranul neagă că vrea să construiască arme nucleare.

Șeful centrului nuclear al Națiunilor Unite a cerut Iranului să își intensifice eforturile pentru a face cooperarea tangibilă și „concretă”. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a cerut marți Teheranului să adopte măsuri „concrete” pentru a stimula colaborarea. ONU încearcă să restabilească supravegherea activităților atomice ale Iranului, dar a întâmpinat diverse eșecuri cu privire la modul de implementare a unui acord încheiat anul trecut, scrie Al Jazeera.

Cu toate acestea, oficialii de ambele părți au sugerat că există o anumită distanță între pozițiile lor. La o conferință de presă din orașul iranian Isfahan, Grossi a spus că a propus în discuțiile cu oficialii iranieni să se concentreze pe „măsuri foarte practice și tangibile care pot fi implementate pentru a accelera” cooperarea. „Ceea ce vrem sunt măsuri concrete care ar putea face acest [acord] operațional”, a spus șeful AIEA.

Mohammad Eslami, șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran a insistat că discuțiile cu Grossi au fost pozitive și productive. „Continuăm interacțiunile pe probleme nerezolvate”, a remarcat el. „Punctul important este că Grossi ia măsurile necesare pentru a rezolva problemele care sunt în principal politice”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În timp ce ambii oficiali au spus că nu va exista un nou acord imediat , ei au indicat o declarație comună din martie 2023 ca fiind o cale de cooperare. Acea declarație a inclus un angajament din partea Iranului de a rezolva problemele din jurul site-urilor în care inspectorii au întrebări cu privire la o posibilă activitate nucleară nedeclarată și de a permite AIEA să „implementeze activități suplimentare de verificare și monitorizare adecvate”.

Iranul și AIEA s-au confruntat adesea cu privire la sarcina agenției ONU de a monitoriza un program nuclear despre care națiunile occidentale bănuiesc că are ca scop dezvoltarea în cele din urmă a unei arme nucleare. Teheranul neagă că vrea să construiască arme nucleare. Iranul îmbogățește uraniul până la o puritate de până la 60%, aproape de 90% din calitatea armelor. Dacă acel material ar fi îmbogățit în continuare, ar fi suficient pentru două arme nucleare, conform unui criteriu oficial al AIEA. Niciun alt stat nu s-a îmbogățit la acest nivel fără să-l folosească pentru a produce arme.

Grossi a avertizat deja că Teheranul are suficient uraniu îmbogățit până la niveluri apropiate de calitatea armelor pentru a produce „mai multe” bombe nucleare dacă alege să facă acest lucru. El a recunoscut că agenția nu poate garanta că niciuna dintre centrifugele Iranului nu ar fi fost îndepărtată pentru îmbogățirea clandestină.

Citește și