• Președintele comisiei externe a Adunării Naționale a Franței cere ca armele furnizate de Occident să nu fie limitate.
  • „În numele a ce le putem refuza ucrainenilor dreptul de a răspunde lovitură cu lovitură la atacurile în care sunt victime?”
  • „Dreptul la autoapărare exclude dreptul de a proteja teritoriul agresorului” .
  • Ministrul de externe lituanian: „Suntem gata să ne alăturăm unei coaliții condusă de Franța pe solul ucrainian”.

Din ce în ce mai multe voci se ridică pentru a cere suprimarea interdicției pentru Ucraina de a folosi armele occidentale în teritoriul rusesc. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naționale cere Franței să-și schimbe doctrina, precum Washington și Londra, și să nu mai interzică Kievului să lovească în profunzime, acolo de unde este atacată.

La începutul lunii mai, Londra, care furnizează rachete de croazieră Storm Shadow, i-a autorizat în mod expres pe ucraineni să lovească dincolo de frontiera rusă. Săptămâna trecută, Statele Unite au urmat exemplul, oferind Kievului o alegere liberă dacă să facă acest lucru sau nu. Între timp a mai fost un pas înapoi și unul înainte, șeful statului major American a dat un răspuns destul de ambiguu.

În acest context în evoluție, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naționale, Jean-Louis Bourlanges, solicită într-un comunicat de presă ca Franța, „să iasă din rezervă și să ia o decizie comparabilă cu cea a britanicilor și americanilor”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pentru el, „această schimbare de doctrină este perfect legitimă în măsura în care pune capăt asimetriei inacceptabile dintre situația atacatului și cea a agresorului”. Militar, întregul teritoriu al Ucrainei a fost de fapt lovit încă de la începutul războiului de armele rusești cu rază lungă de acțiune, dar și de cele furnizate Moscovei de aliații săi, în special rachetele balistice nord-coreene și dronele iraniene. „În numele a ce le putem refuza ucrainenilor dreptul de a răspunde lovitură cu lovitură la atacurile în care sunt victime?”, întreabă parlamentarul centrist. „dreptul la autoapărare exclude dreptul de a proteja teritoriul agresorului”.

O tribună semnată de personalități între care generali de prim rang a cerut săptămână trecută ca apărarea aeriană ucraineană să fie făcută de către piloți occidentali, până când instruirea ucrainienilor pe F16 vă fi gata. Avioanele care se găsesc deja în Polonia, România și Țările baltice ar putea intercepta rachetele și bombele rusești.

Citește și