• Melodia „Espresso”a Sabrinei Carpenter devine din ce în ce mai populară.
  • Espresso-ul ei a scos Swift’s Fortnight de pe primul loc pe Global Spotify.
  • Există totuși și alți concurenți care au scos-o pe Carpenter de pe locul 1 din Marea Britanie.

Ai auzit melodia Sabrinei Carpenter Espresso? Chiar dacă nu o știi după nume, sigur ai auzit-o. Sabrina Carpenter a fost actul de deschidere al etapei australiane a turneului Eras al lui Taylor Swift, dar Espresso-ul ei a scos Swift’s Fortnight de pe primul loc pe Global Spotify și a fost difuzat de peste 434 de milioane de ori. Cântecul este perfect pregătit pentru a lua trofeul căutat: Hit-ul verii, scrie The Guardian.

Deși există și alți concurenți (Benson Boone’s Beautiful Things; Tommy Richman’s Million Dollar Baby; Kendrick Lamar’s Not Like Us; Eminem’s Houdini – care au scos-o pe Carpenter de pe locul 1 din Marea Britanie în acest weekend), giganți precum Swift, Beyoncé și Billie Eilish par puțin împinși în lateral.

Ce este Cântecul Verii (SOTS)? Răspuns scurt: multe lucruri. Este un mega-hit sezonier complet care definește momentul cultural și transcende clasificarea și demografia pieței. Este de neoprit omniprezent, se învârte în jurul tău, ca un gaz cultural inodor.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Astfel de melodii tind să fie aerisite, optimiste, cochete. Ele evocă adesea optimism, libertate, plaje, festivaluri, vacanțele lungi de școală și facultate. Ele sunt adesea adresate tinerilor – fenomenul Hit-ul verii a crescut odată cu atenția asupra adolescenților.

Cei mai mulți ar fi de acord că Beach Boys au fost momentul de big bang pentru sunetul de vară prin excelență (Good Vibrations; I Get Around), dar sfera distinctă SOTS este un amestec eclectic de genuri, stiluri și dispoziții. În trecut, a inclus totul, de la Supremes (Where Did Our Love Go?, 1964) la Alice Cooper (School’s Out, 1972) la Knack (My Sharona, 1979).

Unele melodii evocă călătorii: Duran Duran care se pune pe iahturi pentru Rio; eșantionul unui avion pe Groovejet (If This Ain’t Love) de Spiller și Sophie Ellis-Bextor, despre care se zvonește că ar fi de pe terasa de la Space, clubul de lângă aeroportul din Ibiza. Cântecele de film care au stăpânit vara includ Take My Breath Away din coloana sonoră a lui Top Gun din 1986, 1991 (Everything I Do) I Do It For You de Bryan Adams și întreaga coloană sonoră Grease din 1978.

Unii artiști recurg la reutilizarea groove-urilor vechi (vezi eșantionul lui J-Lo din Lambada lui Kaoma în hitul ei mondial cu Pitbull, On the Floor, din 2011).

Mesajul este clar: genul pop de vară care învăluie tot este random: oricine și orice poate deveni Hit-ul verii. Nici nu are un simț al ierarhiei: o melodie aleatorie îi va împinge cu bucurie deoparte pe marii lovitori. Cu toate acestea, unii clasifică Hit-ul verii ca fiind o frivolitate. Prea lejer, prea corporatist, poate la fel de obositor ca un cântec de Crăciun. Într-adevăr, acesta este un gen care refuză să se conformeze. Pentru melodiile a căror sarcină reală este să evoce starea de spirit de vară.

Citește și